Кількість хворих збільшилася у рази: що відомо про спалах гепатиту А в Україні

Читать на русском
Автор
2769
Гепатит у Вінниці
Гепатит у Вінниці. Фото Колаж "Телеграфу"

У Вінниці у кілька разів зросла кількість хворих на гепатит А

У Вінницькій громаді продовжують надходити до лікарень пацієнти з підтвердженим діагнозом на гепатит A. Станом на 30 жовтня там госпіталізували майже дві сотні людей, серед хворих — 32 дитини.

Про це розповіла заступниця директорки департаменту охорони здоровʼя та реабілітації ОВА Тетяна Бондаренко в інтерв'ю "Суспільному". За її словами, у Вінниці вже госпіталізували 173 людини, ще 36 пацієнтів знаходяться під медичним спостереженням і чекають на підтвердження діагнозу.

Нагадаємо, що спалах гепатиту A у Вінниці був зареєстрований 16 жовтня. Через тиждень після цього у МОЗ повідомили, що вірусом у громаді заразились 60 людей.

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін повідомив "Телеграфу", що наразі медики проводять додаткові опитування пацієнтів, щоб встановити можливе загальне джерело інфікування. Кузін наголосив, що групи епідеміологічного контролю вже почали проводити обстеження продуктових ринків, об’єктів водопостачання та інших джерел води, включаючи стоки.

Також у зв'язку з цим в область доставили 1060 доз вакцини для медичних працівників і інших осіб, які беруть участь у ліквідації наслідків вірусного спалаху. Також було доставлено 1100 доз вакцини для щеплення дітей, формування резерву та захисту родичів хворих осіб від інфекції.

Довідка

Гепатит A, також відомий як інфекційний гепатит, — це вірусне захворювання печінки, яке викликається гепатитом A (HAV). Цей вірус передається через забруднену воду або їжу, а також через контакт з інфікованими людьми. Гепатит A може призвести до запалення печінки і супутніх симптомів, таких як жовтяниця, біль в животі, втрата апетиту, втома та інші. Вакцинація проти гепатиту A є ефективним способом запобігання цьому захворюванню, а також дотримання гігієнічних правил щодо води та їжі може допомогти у зменшенні ризику зараження.

Інкубаційний період гепатиту A зазвичай триває 14–28 днів.

Основні симптоми гепатиту:

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі;
  • жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) – буває у 70% дорослих людей.

Раніше "Телеграф" писав, що через вірус школярі Вінницької громади навчатимуться у онлайн-форматі.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.