Спалах гепатиту у Вінницькій області: кількість хворих різко зросла, джерело інфекції шукають

Читать на русском
Автор
1807
Понад 100 людей госпіталізовано
Понад 100 людей госпіталізовано. Фото pexels.com

На даний момент фактів відвідування масових заходів або вживання однакових продуктів хворими не встановлено

На Вінниччині триває спалах вірусного гепатиту А. Станом на п’ятницю, 27 жовтня, госпіталізовано понад 100 людей із підозрою на це захворювання.

Про ситуацію в області розповів заступник міністра охорони здоров’я України, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі загальнонаціонального телемарафону. Джерело інфікування все ще не встановлено.

"Ми бачимо поступове зростання кількості хворих. Чому досі не встановлено джерело — тому, що зараз проводиться повноцінне епідемічне розслідування цієї ситуації", — зазначив він.

Кузін додав, що станом на 27 жовтня фактів відвідування масових заходів або вживання однакових продуктів захворілими не встановлено. Тому процес пошуку джерела інфекції продовжується.

"Базова профілактика вірусного гепатиту А має бути рекомендована для всіх мешканців, враховуючи те, що зазвичай це або забруднені продукти, або питна вода", — сказав головний санлікар України.

Водночас за словами завідувачки відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров’я МОЗ Оксани Кошалко, у Вінниці через спалах гепатиту А госпіталізували 135 пацієнтів, хворобу лабораторно підтверджено у 122 осіб. Таку інформацію вона озвучила в ефірі телемарафону.

"За останніми даними Центру контролю та профілактики хвороб Вінницької області, госпіталізовано 135 пацієнтів, серед яких лабораторно підтверджено 122 випадки. Інші матеріали перебувають на лабораторному дослідженні. Але ми продовжуємо отримувати термінові повідомлення, що частина пацієнтів перебуває з підозрами на амбулаторному лікуванны", — описала вона ситуацію.

Нагадаємо, перші повідомлення про спалах гепатиту А у Вінниці з’явилися 24 жовтня. Тоді було госпіталізовано 60 осіб, серед них 14 дітей.

"5 пацієнтів виписали. Наразі усі пацієнти перебувають під наглядом лікарів у медзакладах міста Вінниця та області", — уточнили "Телеграфу" у пресслужбі МОЗ.

Для довідки: гепатит А — це вірусне захворювання, яке вражає печінку і може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається через вживання забруднених продуктів або води та через недотримання особистої гігієни. Також захворювання поширюється у сім’ях, де інфікована людина готує їжу для інших.

Нагадаємо, лікар-інфекціоніст Анастасія Неклюдова розповіла, що може провокувати захворювання на гепатит А, В і С. Вона також дала поради, як уникнути захворювання.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.