Схоже на грип, але... лікар назвав перші симптоми гепатиту А

Читать на русском
Автор
1374
При жовтяниці необхідна медична допомога
При жовтяниці необхідна медична допомога. Фото freepik.com

Інкубаційний період триває від 5 до 50 днів

В Україні стався спалах гепатиту A, захворювання виявляють все в нових областях. Зазвичай "жовтяниця" протікає як легка або середня інфекція, бувають і тяжкі випадки. Поки що серед хворих на гепатит A в Україні не зафіксовано летальних випадків.

Про те, якими є перші симптоми гепатиту A і як зазвичай він протікає, "Телеграфу" розповів лікар-інфекціоніст та заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін.

За його словами, інкубаційний період триває від 5 до 50 днів. Потрапивши в організм, вірус починає розмножуватися, хоча жодних симптомів ще немає. Чим коротший період інкубації з моменту інфікування, тим важчий перебіг хвороби. Наприклад, якщо інкубаційний період триває сім днів, то в організм потрапила велика кількість збудника. Якщо інкубаційний період 30 днів, то збудника потрапило менше і є шанс легшого перебігу.

"Починається все з так званого продромального періоду. Він триває від семи до 10 днів. Зазвичай, симптоми загальні — слабкість, біль голови, може бути діарея, блювання. Багато пацієнтів мають так званий "грипоподібний" початок. Це означає, що вони мають температуру 38-39, ломоту в м'язах, ломоту в кістках, загальну слабкість, біль голови, але нема катаральних явищ — кашлю і нежитю, як при респіраторних вірусних інфекціях. І за 7-10 днів починаються вже симптоми так званої "жовтяничної" фази гепатиту A. Першим ділом темніє сеча. Вона може бути цеглистого забарвлення до помаранчевого. Може навіть стати як темне пиво і пінитися. Згодом стає світлий кал і жовтіє шкіра", — описав перебіг хвороби лікар.

При цьому, за словами Орфіна, коли починається фаза пожовтіння шкіри, стан пацієнтів покращується. З цього моменту пропадають усі інтоксикаційні симптоми, знижується температура тіла до нормальних цифр, перестає пекти голова.

"Може бути тягучий біль в правому підребер'ї, може бути нудота, проноси, але це набагато легше переноситься, аніж висока гарячка. Жовтяничний період може тривати теж по-різному. В середньому це до місяця. Цей період проходить зі змінами лабораторних показників і збільшенням печінки", — розповів лікар.

Далі, за його словами, настає фаза відновлення. Нормалізуються хімічні показники, нормальний колір шкіри повертається.

Також Андрій Орфін розповів "Телеграфу", хто сьогодні опинився в зоні ризику і як запобігти інфікуванню: "Не треба драїти стіни хлоркою": лікар-інфекціоніст пояснив, як захиститися від гепатиту А

Раніше "Телеграф" розповідав, що могло спровокувати спалах гепатиту А в Україні. Лікар пояснив, що на те можуть бути дві причини.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.