Не мили руки та їли воші: інфекціоніст розповів про "лікування" гепатиту в СРСР

Читать на русском
Автор
1587
Медичний працівник Новина оновлена 16 листопада 2023, 14:36
Медичний працівник. Фото https://pixabay.com/

Багато українців не мають імунітету до захворювання

Однією з головних причин спалаху гепатиту А в країні, певно, є відсутність імунітету в українців. Про те, хто сьогодні опинився у зоні ризику, розповів лікар-інфекціоніст та заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін.

Медик також розповів, як запобігти інфікуванню. Подробиці щодо цього він озвучив в інтерв’ю "Телеграфу".

Відповідаючи на уточнююче запитання журналіста про те, чи правда, що за словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, більшість українців не мають імунітету проти цієї інфекції, він сказав: "Очевидно, що головний санітарний лікар володіє якоюсь інформацією про рівень антитіл. Думаю, що Центр громадського здоров’я, лабораторні або регіональні центри профілактики захворювань моніторять і періодично визначають рівні антитіл, тому повірити в слова головного санітарного лікаря можна і потрібно. гепатиту A".

Андрій Орфін також підтвердив інформацію про те, що багато хто перехворів на гепатит у дитинстві. Але уточнив, що сьогодні цим людям у середньому від 50 років і більше. "Тобто, коли ми збираємо анамнез людей тієї вікової категорії (опитування обстежуваної особи. — Ред.), вони кажуть: "Я хворів на жовтуху в дитинстві". Це було ще за Радянського Союзу. Люди хворіли, їли воші, бо тоді лікували вошами (вошами "лікували" тільки гепатит А. — Ред.). І це була хвороба Боткіна. Нині, коли ми збираємо анамнез молодих людей, вони рідко стверджують, що хворіли на жовтуху чи мали якісь прояви гепатиту A в дитинстві.", — пояснив медик.

Лікар-інфекціоніст зазначив, що рівень санітарно-епідеміологічного благополуччя значно зріс порівняно із 1960-70-ми роками. Нині в українських селах є каналізації, є чиста питна вода, яка подається централізовано до водопроводу. Вона знезаражена та продезінфікована. Тому твердження, що багато молодих людей у віці 35-40 років перехворіли на гепатит A, не цілком вірно, вважає Андрій Орфін.

Раніше "Телеграф" повідомив, що головний санлікар назвав дві можливі причини спалаху гепатиту в Україні.

Докладніше на цю тему читайте у статті "Телеграфа" "Не треба бити стіни хлоркою": лікар-інфекціоніст пояснив, як захиститися від гепатиту А" .

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.