Вже не та, що 50 років тому: лікар розвіяв популярний міф про джерельну воду з Карпат

Читать на русском
Автор
1242
Вода
Вода. Фото Відкриті джерела

Така вода може таїти приховану загрозу

В Україні спостерігається спалах гепатиту А, як відомо, він передається, у тому числі через заражену воду. У зв’язку з цим актуальним є питання чистоти води, яку вживають українці. Небезпеку може нести навіть вода з джерел Карпат, яка традиційно вважається еталоном чистоти та користі.

Про це в інтерв’ю "Телеграфу" розповів лікар-інфекціоніст та заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін. За його словами, 50 років тому джерела Карпат справді були чистими та придатними для пиття, але зараз це не завжди так.

"Аналогічна ситуація на сьогодні з джерелами в Карпатах. Якщо порівняти джерела в Карпатах років 50 тому, звісно, вони були чисті та придатні для пиття. Бо не було настільки розвинена промисловість, не було стільки господарств, не було стільки людей, туристів тощо. Нині навіть джерельна карпатська вода, яка тече високо в горах, не має гарантії чистоти і безпеки споживання. Бо в горах випасають худобу, ходять чабани, які не мають пристосованих вбиралень. І тому всі випорожнення попадають в підземні, ґрунтові води й подальші криниці та джерела. А люди їх безтурботно п’ють", — пояснив лікар.

Він додав, що загалом пити воду з колодязів та джерел, попри існуючу думку, не завжди безпечно. Люди бачать, що вода чиста візуально і гадають, що вона безпечна.

"Але вони не враховують, що за 300 метрів або за кілометр від колодязя вище водоносного горизонту стоїть свиноферма. Але вода кристально чиста на око. Але що там є мікроскопічно, ніхто не знає", — зазначив Орфін.

Про те, хто сьогодні опинився в зоні ризику і як запобігти інфікуванню гепатитом "Телеграфу" розповів лікар-інфекціоніст та заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін: "Не треба драїти стіни хлоркою": лікар-інфекціоніст пояснив, як захиститися від гепатиту А

Також "Телеграф" розповідав про те, що могло спровокувати спалах гепатиту А в Україні. Лікар пояснив, що на те можуть бути дві причини.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.