У Києві спалах скарлатини? ЗМІ б’ють на сполох, що відомо

Читать на русском
Автор
1238
Ілюстрація
Ілюстрація. Фото https://pixabay.com/

Офіційної інформації щодо ситуації немає

У вівторок, 14 листопада, з’явилася інформація про те, що столичні школи закриваються на карантин через спалах скарлатини. Ця інфекційна хвороба поширена серед дітей і передається найчастіше повітряно-краплинним шляхом.

Про спалах скарлатини у Києві заявили ЗМІ та інформацію про це одразу ж підхопили київські Телеграм-канали. Користувачі соцмереж з подивом відреагували на заяви про карантин і скептично поставилися до цієї інформації.

На даний момент у ЗМІ заявили, що у класному чаті однієї зі столичних шкіл з’явилося повідомлення від вчителя щодо введення карантину. Зазначається, що з вівторка, 14 листопада, у класі буде запроваджено карантин через те, що один із учнів, нібито, захворів на скарлатину.

"Якщо більше ніхто не захворіє, то у понеділок, 20 листопада, виходимо до школи", — йдеться у повідомленні.

Насторожує той факт, що немає жодної підтвердженої інформації про те, скільки дітей захворіло на скарлатину на даний момент у столиці і чи дійсно на скріншоті представлений діалог із класного чату однієї з київських шкіл.

Швидше за все, йдеться про одиничний випадок і закриття на карантин одного класу на тиждень.

Скрин з класного чату

Журналісти "Телеграфа" звернулися до Департменту охорони здоров’я КМДА за коментарем щодо даної інформації. Там пообіцяли надати коментар після офіційного запиту. Також інформацію про епідемію скарлатини в Києві, на момент публікації матеріалу, не підтвердили і в МОЗ.

Користувачі соцмереж з недовірою поставилися до заяви про карантин у столичних школах. Люди почали активно коментувати пост із цією інформацією та висловлювати сумніви щодо епідемії:

Для довідки: Скарлатина — це інфекційна хвороба, спричинена гемолітичним стрептококом групи А. Проявляється дерматитом із дрібнокрапковим, пізніше еритематозним висипом, лихоманкою, гострим тонзилітом і загальною інтоксикацією.

Триває до 12 днів, частіше 2-3 дні. Початковий період, зазвичай дуже короткий (кілька годин), охоплює проміжок часу від виникнення перших симптомів хвороби до появи висипу. Початок може бути раптовим.

Хворий стає заразним за добу до появи перших симптомів. Тривалість заразного періоду може коливатися від кількох днів до кількох тижнів, але за неускладненого перебігу на тлі пеніциліну дитина вже за 7-10 днів не становить епідемічної небезпеки для оточуючих.

Раніше "Телеграф" розповідав про небезпечну "хворобу легіонерів": чи готові до неї в Україні і що вона є. Україні є все необхідне, щоб одразу діагностувати легіонельоз чи "хворобу легіонерів", спалах якого влітку стався у сусідній Польщі. Ця хвороба не нова і вона є постійно, але часом реєструють її спалахи.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.