Небезпечна "хвороба легіонерів": чи готові до неї в Україні і що вона являє собою

Читать на русском
Автор
4058
Що відомо про "хворобу легіонерів"
Що відомо про "хворобу легіонерів". Фото Envirochem

Хвора на легіонельоз людина не становить небезпеки для оточуючих

В Україні є все необхідне, щоб одразу діагностувати легіонельоз чи "хворобу легіонерів", спалах якої влітку стався у сусідній Польщі. Ця хвороба не нова і вона є постійною, але часом реєструють її спалахи.

Про це сказав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко у коментарі виданню Новини.LIVE. За його словами, у країні ретельно контролюють ситуацію із хворобою.

"Хвороба легіонерів" є завжди, просто реєструються певні спалахи. Спалахи пов’язані зі спліт-системою зазвичай у великих торгових центрах, готелях. Сьогодні ми бачимо, що спалах був спалах у Польщі — в Жешуві. І ми на це реагуємо. У наших Центрах контролю та профілактики хвороб є ПЛР-системи, які дозволяють вчасно діагностувати", — пояснив він.

Віктор Ляшко підкреслив, що далі є чіткий алгоритм дій, як проводити епідрозслідування та які заходи вживати.

"Ми сподіватимемося, що в Україні такого не буде, але в літній період це часто трапляється у великих готелях, де є спліт-система, душова система, якими нечасто користуються. І легіонелла саме там, де є умови", — додав він.

Також детально про цю гучну хворобу розповіла головний епідеміолог Львівщини, директор Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

"Ця хвороба не нова. Легіонельоз — це гостре інфекційне захворювання. Про нього світ дізнався ще в 1976 році, коли під час форуму організації "Американський легіон", що відбувся у Філадельфії, спалахнула невідома хвороба, бактерію якої тепер називають Legionella. Тоді збудник захворювання знаходився у вентиляційній. Коли проводили обстеження легіонерів, з’ясовували, як бактерія могла передатися цим людям. Лабораторно було доведено, що причиною була вентиляційна система, куди потрапив збудник, який міг там розмножитися", — пояснила фахівець.

Наталія Іванченко зазначила, що хвора на легіонельоз людина не становить небезпеки для оточуючих. Вона не може заразити нікого навколо цією хворобою. Усі летальні випадки, які були зафіксовані у Польщі, — це люди віком від 65 років. Тобто ті, хто мав низку додаткових недуг.

За її словами, хвороба супроводжується такими симптомами :

  • нездужання;
  • загальна інтоксикація;
  • важка пневмонія з задишкою та болем у грудях;
  • ураження сечовидільної та центральної нервової системи

"Якщо людина приїхала з Польщі й в неї будуть такі ознаки, як підвищення температури тіла, біль у м’язах, головний біль, ознаки пневмонії, і 50% хворих можуть мати розлади стільця (пронос), то таких людей лікарі рекомендуватимуть обстежувати на легіонельоз", — наголосила Іванченко.

Для довідки: наприкінці серпня 2023 року у місті Жешув у Польщі зафіксували спалах інфекційного захворювання – легіонельоз (хвороба легіонерів). Досі інфекція поширюється іншими містами країни. Підтверджено 160 випадків захворювання, з них 19 - летальних.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що медики попереджають, що в Україні на підході нова хвиля такого захворювання як кір. З десяти невакцинованих людей дев’ять буде інфіковано при контакті з хворими.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.