Мавпяча віспа потрапить в Україну: у МОЗ пояснили, чи варто переживати

Читать на русском
Автор
16797
Хвороба вже зафіксована в 11 країнах світу
Хвороба вже зафіксована в 11 країнах світу

Українські лікарі епідеміологи вже мають інструкцію дій у разі виявлення інфікованого новою інфекцією

На території України можуть зафіксувати випадки нового небезпечного захворювання під назвою "мавпяча віспа", котра останніми тижнями швидко шириться країнами Європи, проте епідеміологічного спалаху її не прогнозують.

Перевірені новини про війну і не тільки — шукайте в нашому Telegram

Про це у суботу, 28 травня, повідомив головний санітарний лікар країни Ігор Кузін, передає "Суспільне".

За його словами, швидкість передачі цієї інфекції не настільки велика, як при коронавірусі, адже для того, аби заразитися нею, потрібно мати дуже тривалий і тісний контакт з тим, хто вже носить хворобу у своєму організмі.

"Недостатньо поспілкуватися з людиною поруч, потиснути їй руку, треба мати досить тривалий близький контакт, як із виділенням цієї людини, або, наприклад, кров'ю, або з якимись біологічними матеріалами. Такий тип контакту буває переважно у побуті. Тому швидкість передачі цієї інфекції не така велика, як при ковіді", — прокоментував побоювання українців Кузін.

Санлікар додав, що українські епідеміологи вже отримали чітку інструкцію, в рамках якої діятимуть у випадку виявлення захворювання серед жителів країни, наголосивши, що алгоритм дій дуже подібний до того, який був при ковіді.

"Алгоритм дуже схожий на ковід. І протягом інкубаційного періоду, і протягом самої хвороби ці люди повинні перебувати в закладах охорони здоров'я. Це по суті лікування і невеликому карантину. Після того, як людина одужала, вона вже не становить жодної загрози для навколишнього. середовища, для людей і, зокрема, воно не є інфекційним для них", — пояснив він.

Кузін також зазначив, що наразі мови про те, щоб масово вакцинувати людей в країнах Європи через поширення мавпячої віспи, немає, адже тяжка форма інфекції виникає вкрай рідко, через що швидкість передачі її іншим особами дуже низька. Що стосується ризиків епідемічного поширення нової хвороби у країнах світу, то лікар запевняє — вони є вкрай низькими.

"Ми точно знаємо, як проводити епідеміологічне розслідування, ми точно знаємо чим лікувати, як лікувати. І що треба застосовувати, щоб цей випадок було локалізовано. Тому я не впевнений, що буде спалах", — заспокоїв він.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що випадки захворювання на мавпячу віспу було зафіксовано вже в 11 країнах світу. Загалом було виявлено близько 100 випадків інфікування серед людей.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.