Коронавірус з галактичною назвою: що відомо про "кентавр" і чи загрожує Україні нова епідемія

Читать на русском
Автор
856
Коронавірус
Коронавірус

Коронавірус, на жаль, нікуди не пропав

Попри повномасштабне вторгнення росії, яке триває ось уже 150 днів, COVID-19 в нашій країні ніхто не скасовував.

За даними МОЗ у Європі та в Україні кількість інфікованих коронавірусом зростає і спостерігається стрибок захворюваності у порівнянні з травнем та червнем. Одна з причин зростання захворюваності — поява нового підвиду Омікрона "кентавр", повідомляє "Телеграф" з посиланням на obozrevatel.

Чому "кентавр"

Назва "кентавр" неофіційна — його "привласнили" випадково. На початку липня користувач Twitter Хаб’єр Остале написав: "Я щойно назвав варіант BA.2.75 на честь галактики (Кентавр/Центавр A, — Ред.)". Цей пост "завірусився" у мережі, після чого назву "кентавр" підхопили журналісти. Вважається, що яскрава назва нагадує людям, що пандемія коронавірусу ще не закінчилася.

Коли з’явився "кентавр"

Цю мутацію Омікрона вперше виявили в Індії ще в травні, а ось Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) заговорила про неї лише у липні. Зараз "кентавром" заразилися люди в десятках країнах, у тому числі в США, Великій Британії, Нідерландах, Німеччині та Канаді. Примітно, що рівень вакцинації у багатьох державах, де його знайшли, досить високий. Проте ВООЗ поки що не вважає варіант Omicron штам ВА.2.75. ("Кентавр") таким, що "викликає занепокоєння".

У чому особливість "кентавра"?

Вчені тільки-но почали вивчати цю мутацію Омікрона, а тому інформації про неї не так багато. Однак відомо, що в теорії "кентавр" є заразнішим і стійкішим до вже вироблених організмом антитіл проти COVID-19. На цей час невідомо про "особливі" симптоми у тих, хто заражається "кентавром", а тому лікарі лікують таких пацієнтів, як при Омікроні.

Що каже лікар?

Лікар-інфекціоніст Валентина Маркевич заявила, що в Європі зараз домінує штам Омікрон, який передається легко та швидко з інкубаційним періодом у 3-5 днів.

"Але при цьому він не викликає тяжкого перебігу захворювання. Тільки деяка частина населення – близько 2-3% – може вимагати більш інтенсивного лікування. І все-таки ВООЗ очікує нового спалаху через появу підвиду "кентавр". Тому до осені-зими можливе зростання захворюваності ", – розповіла Валентина.

Маркевич вважає, що коронавірус стане сезонною хворобою.

"За моїми оцінками, коронавірус стане як сезонний грип. Ми повинні просто звикнути до нього, знати, що є групи ризику, люди, які можуть важко переносити COVID-19. І дотримуватися запобіжних заходів: масковий режим там, де є велике скупчення людей і немає гарної вентиляції", – додала фахівець.

Раніше повідомлялося, що президент США Джо Байден заразився коронавірусом. Напередодні він зустрічався із першою леді України Оленою Зеленською.

Нещодавно лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська пояснила, чому багатьом здається, що COVID зник із початком війни, хоча це зовсім не так.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.