Біль у суглобах і м'язах: що робити при перших симптомах

Читать на русском
Автор
2548
Біль у м'язах, як і будь-який біль в організмі людини, є сигналом про якесь порушення
Біль у м'язах, як і будь-який біль в організмі людини, є сигналом про якесь порушення

Є низка аналізів, які допоможуть лікарю створити чітку картину захворювання

Неприємний біль у суглобах рук, ніг, пальців, колін або у м'язах є далеко не найприємнішим відчуттям, проте вкрай поширеним серед дорослого населення. Зазвичай, ігнорування таких симптомів є звичним розвитком подій, проте лікарі радять не нехтувати ними, а звертатися за допомогою до спеціалістів. "Телеграф" вирішив розібратися, хто може допомогти у вирішенні цієї проблеми та які аналізи потрібно здавати, якщо вас систематично мучить біль у суглобах.

Як розповідає головний лікар медичного центру "Біокурс" та радник міського голови Львова з медичних питань Тарас Жиравецький, одним із найпоширеніших питань, які він отримує від пацієнтів — це "які аналізи потрібно здавати, якщо є біль в суглобах і м‘язах?"

Першочергово медик радить звернутися з такими скаргами до лікаря-ревматолога, адже сімейні лікарі чи травматологи мають трохи меншу базу знань і не завжди можуть чітко проаналізувати діагностику захворювання.

Які аналізи потрібні

  • Загальний аналіз крові, який покаже рівень підняття ШОЕ, ймовірну зміну лейкоцитарної формули, а також зниження чи збільшення кількості тромбоцитів.
  • Ревмопроби (АСЛО, РФ, ЦРП). Це класичний сучасний аналіз, який допомагає ревматологам.
  • Креатинфофокіназа (КФК) покаже наявність рабдоміолізу, себто ймовірність розпаду м‘язів.
  • Печінкові проби. Їх збільшення говорить не лише про вірусні або аутоімунні гепатити, а й про захворювання, котрі провокують біль у суглобах та м‘язах.
  • Ниркові проби креатинін та сечовина. Якщо ви маєте ниркову недостатність, то ви дійсно можете відчувати такий біль.
  • Сечова кислота. При високих показниках є ризик виникнення подагри та подагричного артриту.
  • Анти ccp. Цей показник вказує на захворювання ревматоїдний артрит.
  • ТТГ, анти ТПО, анти ТГ. Такого роду аналізи покажуть наявність в організмі запалення щитовидної залози. При цій патології доволі часто виникає біль в суглобах та м‘язах.
  • ANA screen. Цей аналіз допоможе визначити антинуклеарні антитіла, які вказують на наявність системних захворювань сполучної тканини таких як системний червоний вовчак, дерматоміозит, склеродермія, оверлеп синдром та інші.
  • ANA профіль, профіль склеродермії, профіль дерматоміозиту визначать наявність в організмі антинуклеарних антитіл — це білки, які провокують появу системних захворювань.
  • Біочіп артритів. Показує наявність 12 інфекцій, які можуть викликати запалення суглобів.

Експерт наголошує, що тільки після проведення низки досліджень, лікар матиме змогу чітко побачити картинку, завдяки якій встановить діагноз пацієнта.

Раніше "Телеграф" повідомляв, які поради лікарі дають тим, хто спікся на сонці та чого категорично не радять робити.

Також нагадаємо, як розпізнати головний біль, який провокує стрес та напруга.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.