Сонячні опіки влітку: лікар розповів, що категорично заборонено робити і як собі допомогти

Читать на русском
Автор
Тримати опік влітку легко, а от лікувати його складніше
Тримати опік влітку легко, а от лікувати його складніше. Фото health.kiev.ua

У випадку складних форм опіку, при утворенні ран та пухирців, краще звертатися до лікаря

Сонячний опік влітку — явище досить поширене. Його можна отримати не лише під час відпочинку біля моря, а й у поході або на дачно-городніх роботах. Супроводжується звичайний сонячний опік почервонінням шкіри, свербінням у місці ураження, а у складніших випадках можуть утворюватися пухирі та рани.

Тому дуже важливо вміти надавати першу медичну допомогу у таких випадках. Про її тонкощі розповів лікар-дерматовенеролог, терапевт Кузьма Хобзей.

Перша допомога при сонячних опіках

Лікар-дерматовенеролог стверджує, що класична схема допомоги при сонячних опіках має три послідовні етапи:

  • охолодження — зробити компрес з прохолодною водою, намочити шкіру кубиком льоду, промокнути холодним рушником, нанести термальну воду;
  • зволоження — якщо опік поверхневий, то підійде хороший зволожувальний крем, також можна нанести на шкіру протиопіковий засіб, наприклад всім відомий "Пантенол";
  • знеболення та зняття запалення — якщо місце ураження дуже болить, то можна випити знеболювальне, яке відпускається в аптеках без рецепту.

Якщо опік супроводжується утворенням пухирів або ран, то важливий аспект — профілактика інфікування. Для цього можна застосовувати спеціалізовані косметичні засоби з пантенолом, цинком, або навіть антисептиками. Якщо ви бачите, що попри всі ваші дії, ситуація не береться під контроль, — зверніться до лікаря.

Що категорично заборонено робити при сонячних опіках

Не варто застосовувати масла в чистому вигляді "для зволоження" — масла при нанесенні на суху шкіру ще більше її сушать.

Аналогічно заборонені спиртові натирання — це додатково сушить вже зневоднену опіком шкіру.

Щоб уникнути опіків користуйтеся сонцезахисним кремом з SPF50 і вище, адже їх легше попередити, аніж потім лікувати.

Раніше "Телеграф" публікував рекомендації Міністерства охорони здоров'я, які врятують шкіру від надлишку ультрафіолету, а людину від неприємних відчуттів, пов’язаних із наслідками отримання опіків.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.