Як не отримати сонячний опік: у МОЗ нагадали про головні правила

Читать на русском
Автор
Літо
Літо

Сонце це не лише джерело вітаміну D, а й ризик отримати опік

Нестача сонячного світла може призвести до розвитку небезпечних захворювань через те, що організм отримує недостатньо вітаміну D. Однак хорошого має бути в міру, інакше можна заробити сонячні опіки. Крім того, зловживання сонячними ваннами може призвести до появи пігментних плям, передчасного розвитку зморшок і навіть до меланоми.

МОЗ України нагадує про головні рекомендації, які врятують шкіру від надлишку ультрафіолету, а людину від неприємних відчуттів, пов’язаних із наслідками отримання опіків.

Зокрема, там зазначають, що найкращий спосіб профілактики сонячних опіків у тому, щоб не перебувати тривалий час на відкритому сонці. Однак якщо цього не уникнути, варто носити захисний одяг з натуральної тканини, головні убори та сонцезахисні окуляри.

При цьому окуляри повинні не просто бути затемненими, а й блокувати 99% променів UVA та UVB. В одязі фахівці рекомендують віддати перевагу сухим речам темних кольорів, вони краще захищають від ультрафіолету, ніж мокрі та світлі.

Захиститись від сонячних променів також допоможе захисний крем. У МОЗ рекомендують віддати перевагу SPF30 і не гнатися за максимальним захистом, оскільки різниця між SPF30 і SPF50 незначна.

А ось на що варто звернути увагу, то це на термін придатності. Крім того, фахівці рекомендують не використовувати креми, що містять парабени, оскільки вони закривають пори та можуть призвести до появи вугрів та акне.

Крем варто нанести на шкіру за 15 хвилин до виходу на вулицю та оновлювати захист кожні дві години, якщо доводиться перебувати на сонці довгий час. З 10:00 до 16:00 рекомендується перебувати в тіні.

Покривати кремом треба незакриті ділянки шкіри, як пальці рук і ніг, вуха, шиї, носа і т.д.

Дітям до 6 місяців креми не рекомендуються, їх краще тримати далеко від сонця або максимально затіняти.

Якщо опіку уникнути не вдалося, рекомендується негайно піти в затемнене прохолодне приміщення. Охолодити опік дозволить компрес або холодний душ, а зняти запалення — ацетилсаліцилова кислота або парацетамол.

Пошкоджену шкіру далі можна обробити водорозчинними препаратами на зразок тримістину, пантестину або мірамістину, а ось наносити креми, піни та жирні речовини на шкіру суворо протипоказано.

Сонячний опік також загрожує зневодненням, а тому не варто забувати про необхідність пити багато води.

Як повідомлялося раніше, літня пора також несе багато дискомфорту для астматиків, оскільки саме в цей час лікарі фіксують найбільший сплеск загострень бронхіальної астми.