Олія та сметана не допоможуть: що робити при отриманні сонячного опіку

Читать на русском
Автор
Загоряти під відкритим промінням сонця може бути небезпечно
Загоряти під відкритим промінням сонця може бути небезпечно

Що робити у разі сонячного опіку

Літня пора традиційно є приводом частіше перебувати на свіжому повітрі, проте висока температура повітря та яскраве сонце таять у собі багато небезпек, починаючи від сонячного удару та закінчуючи ризиками розвитку серцево-судинних захворювань. Крім іншого, варто згадати й про таку повсякденну річ, як сонячні опіки.

Як розповіла лікар-косметолог, дерматовенеролог Анна Кравчук, те, що комусь може здатися здоровою і гарною засмагою, насправді є радіаційним опіком шкіри UVA та UVB-променями, при якому в шкірі накопичується тепло.

За її словами, ультрафіолет ушкоджує ДНК клітин епідермісу, а організм намагаючись їх відновити, запускає маркери запалення, які й призводять до розширення судин, почервоніння шкіри та набряку тканин.

Кравчук каже, що безпечний час перебування на сонці залежить від фототипу шкіри, але загалом не перевищує 10-15 хвилин без використання захисних засобів.

Першим "тривожним дзвіночком", що свідчить про отримання сонячного опіку, є поява почервоніння, а потім до неї додаються:

  • свербіж;
  • "горіння";
  • набряклість — при опіку 2-го або 3-го ступеня утворюються пухирі, виразки;
  • підвищена температура тіла;
  • нудота;
  • слабкість.

В окремих випадках також можливий сонячний удар.

Якщо на шкірі почала з’являтися почервоніння, лікар рекомендує піти в тінь або закрите приміщення, щоб запобігти подальшому пошкодженню шкіри. А якщо опік все ж таки отриманий, то слідує:

  • прийняти прохолодний душ, якщо це робити боляче, можна охолодити шкіру холодним компресом;
  • кожні дві-три години наносити на суху шкіру D-пантенол;
  • зволожувати шкіру кремом на водній основі або алое гелем протягом наступних 2-3 тижнів;
  • пити достатню кількість води (1,5 — 2 л на день);
  • уникати контакту з сонцем і виходити на вулицю в закритому одязі темних кольорів.

Якщо шкіра сильно болить, Кравчук рекомендує використовувати крем "Гідрокортизон", а у разі виникнення головного болю або температури приймати "Парацетамол" або "Ібупрофен".

При цьому лікар закликає не використовувати жирні продукти харчування, на кшталт сметани, кефіру, йогурту чи олії, оскільки вони не дозволяють виходити теплу.

Якщо нудота, головний біль і температура не пройдуть через 2-3 дні, варто звернутися до лікаря. Також до фахівця варто негайно звернутися у разі отримання опіку 3-го ступеня, який можна визначити за хворобливими пухирями, блювотою, високою температурою та ознобом.

Як повідомлялося раніше, літній період несе з собою не лише безліч проблем через спеку та сонце, але й може стати справжнім випробуванням для людей, схильних до алергії на пилок (полінозу).

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.