Пекло для астматиків: чому хвороба загострюється саме влітку і як з нею боротись

Читать на русском
Автор
Літо - період найчастіших нападів астми
Літо - період найчастіших нападів астми. Фото фото з відкритих джерел

Бронхіальна астма має алергічну природу, тому період цвітіння такий небезпечний для людей з цим діагнозом

Літо – період випробувань для людей із проблемами дихальних шляхів. Цвітіння і пилок спричиняють сінну лихоманку (такий вид алергії), неочевидним чином можна заробити ангіну, а ще у спекотний сезон лікарі відзначають найбільший сплеск загострень бронхіальної астми.

Як повідомляє портал ITMed, напади хвороби здебільшого спричиняють ті ж таки алергени, бо обидві хвороби мають схожу природу, от тільки від астми таблеткою антигістаміну не "відкупишся". Людині, яка страждає на цю недугу, алергени спричиняють спазм та набряк бронхіол і напад сильної задухи, який треба прибирати якнайшвидше правильно підібраними препаратами.

Які алергени можуть спровокувати його. Ось приблизний, але не вичерпний список:

  • рослинний пилок;
  • харчові алергени, насамперед екзотичні фрукти та ягоди;
  • шерсть та слина тварин;
  • хімічні речовини, в тому числі ліки;
  • побутовий пил;
  • сигаретний дим.

Астма може бути спадковою, але є декілька чинників, котрі в змозі спровокувати хворобу і погіршити стан людини, що вже на неї страждає:

  • шкідливі звички, особливо куріння;
  • зайва вага;
  • стрес;
  • хронічний бронхіт.

Розпізнати напад астми можна за раптовою появою задухи – людина починає хрипіти чи свистіти при диханні, вдихи і видихи частішають, починається кашель, який майже неможливо вгамувати, після нападу може почати відходити мокротиння, в грудях може виникати біль та відчуття напруги, накриває відчуттям страху, розвивається ціаноз (людина синіє).

Діагностувати бронхіальну астму може лікар-пульмонолог, зробивши аналіз крові та мокротиння, ЕКГ, алегропроби, томографію та рентген бронхів, спірометрію. Якщо діагноз підтвердиться, він індивідуально підбере інгаляційні засоби, які треба буде завжди мати при собі і приймати за перших же симптомів нападу. Це можуть бути препарати для зняття бронхоспазму, деякі гормони, тощо – і самі препарати, і їхнє поєднання може визначити тільки лікар.

Щоби уникнути нападів астми, необхідно відкоригувати свій стиль життя – кинути курити, частіше робити вдома вологе прибирання, уникати стресів, дозувати фізичні навантаження, щоби задуха не розвивалась під час тренування. А влітку додатково стежити за тим, щоби уникати місць, де цвітуть багато рослин і, відповідно, літають алергени, а також зменшити час перебування на сонці. Попри поширений стереотип, значне ультрафіолетове опромінення не тільки не зміцнює імунітет, але й може негативно вплинути на захисні сили організму.

Як повідомляв "Телеграф", сонячне світло входить у топ-3 причин загострення герпесу, саме тому ця хвороба теж частіше трапляється саме влітку.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.