Перша допомога при харчовому отруєнні - як нормалізувати свій стан

Читать на русском
Автор
Літо - сезон харчових отруєнь
Літо - сезон харчових отруєнь

Якщо поради по нормалізації стану не допомагають, не нехтуйте своїм здоров'ям і обов'язково зверніться до лікаря

Головною причиною харчового отруєння можуть стати продукти, які заражені небезпечними патогенними бактеріями. Зазвичай вони можуть міститися у прострочених товарах, або навіть на ваших руках. Тож дотримання правил гігієни є не менш важливим фактором, який допоможе уникнути неприємних симптомів.

Як пише портал "Центр сімейної медицини", характерними симптомами харчових отруєнь є нудота, блювота, нездужання та слабкість, підвищення температури, лихоманка, діарея та інші. Як правило, вони з’являються приблизно через дві години після вживання несвіжого продукту.

Перша допомога

Як тільки ви помічаєте погіршення самопочуття, перше, що потрібно зробити — це промити шлунок. Випийте не менше однієї склянки води, можна злегка підсоленої. Після, самостійно викличте блювоту. Лікарі радять робити це кілька разів, аби повністю прибрати зі шлунка усе, що ви з'їли.

Після цієї, хоч і неприємної, проте вкрай важливої процедури, приміть ентеросорбенти. Вони допоможуть вивести з організму отруйні речовини, які там залишилися. Для цього підійде вже знайоме нам всім активоване вугілля, смекта, ентеросгель та інші подібні препарати. головною умовою прийому є повне дотримання інструкції. Як правило, це один прийом на 4 години.

При умові, що самостійно очистити усе зі шлунку не вдалося, а токсини вже всмокталися в кров, почніть потроху пити мінеральну воду (без газу!). Вона допоможе швидше очиститися організму та відновить водний баланс. Варто відзначити, що пити треба часто, але потроху, невеличкими ковтками, аби уникнути додатково навантаження на організм.

Якщо ви втратили забагато рідини, окрім сорбентів варто приймати й речовини для відновлення балансу мінералів і електролітів. Наприклад, регідрон, який можна купити в аптеці.

Лікарі наголошують, що після очищення шлунка та прийому медикаментів, не нервуйте та не навантажуйтеся.Вам варто триматися питного режиму та не вживати їжу хоча б у найближчі 5-7 годин. Краще буде добу поголодувати, після чого перейти на дієтичний раціон.

Звернуть увагу, якщо після промивання шлунка та прийому ентеросорбентів не кращає, триває блювота, тримається температура тощо, слід негайно звернутись до лікаря. Самолікування небезпечне!

Раніше "Телеграф" повідомляв, вживання яких фруктових плодів може спровокувати виникнення харчового отруєння.

Також нагадаємо, як уникнути харчового отруєння влітку — поради спеціаліста.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.