Особлива увага влітку: лікар розповів, як уникнути харчового отруєння

Читать на русском
Автор
Лікар пояснив, що може стати причиною отруєння
Лікар пояснив, що може стати причиною отруєння

Неправильне зберігання продуктів — шлях до появи неприємних симптомів після їх вживання

У гарчу пору року ризик харчових отруєнь збільшується в кілька разів. Неправильні обробка та зберігання продуктів, провокують виникнення вкрай неприємних симптомів: від ослаблення до блювоти, діареї та високої температури.

Лікар-епідеміолог Валентин Шаповал розповів, як запобігти потраплянню інфекції в організм і як допомогти собі, якщо ви все ж отруїлися. За словами фахівця, саме літо — це період, під час якого виникає значно більше гострих кишкових інфекцій, гастроентеритів, колітів, харчових отруєнь.

Головними причинами виникнення неприємної симптоматики через отруєння є деякі мікроби і токсини, а саме:

  • стафілококи,
  • стрептококки,
  • протеї,
  • сальмонельоз.

"Збудник потрапляє у харчові продукти: м'ясо, риба, молоко, овочі, торти, тістечка, воду. Там він за певних умов розмножується. Коли люди споживають продукти харчування, воду брудну, то вони можуть заразитися", — пояснив лікар.

Як запобігти отруєнню

Для того, аби уникнути отруєння, під час купівлі продуктів, особливо влітку, потрібно звертати увагу на безпеку виробництва харчових продуктів: температуру та кількість годин зберігання. Якщо продукт оброблений термічно, то мікробів там бути не повинно.

Ще одним фактором отруєння може стати не розділення сирої та приготованої їжі, адже в умовах такого "сусідства" бактерії розмножуються вкрай швидко.

Що стосується води, то лікар радить пити виключно кип'ячену. Крім того, не менш важливим є дотримання правил особистої гігієни.

Як розпізнати харчове отруєння

  • загальна слабкість,
  • діарея;
  • Температура.

Якщо ці симптоми виникають у вас у комплексі, краще не затягувати, а одразу звернутися до лікаря.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що не можна розігрівати у мікрохвильовці — заборонених продуктів.

Також нагадаємо, що допоможе зберегти свіжість зелені у холодильнику.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.