Коронавірус у дітей: що робити і чого не робити, якщо захворів малюк – пояснення імунолога

Читать на русском
Автор
Після одужання від коронавірусу дитина потребує часу на відновлення
Після одужання від коронавірусу дитина потребує часу на відновлення. Фото фото з відкритих джерел

Після перенесеного ковіду дитина потребує ретельного огляду та обмеження навантажень

У світі набирає обертів нова хвиля коронавірусу, яку спричиняє штам Омікрон "кентавр". І, хоч ми не помічаємо цього за новинами про війну, в Україні теж почастішали випадки зараження. Причому нерідко хворіють навіть діти.

Лікар-педіатр та імунолог Ірина Цимбалюк у своєму блозі розповіла, які симптоми найчастіше приводять до неї маленьких пацієнтів з коронавірусною інфекцією. А також дала поради, що робити, якщо дитина перехворіла на Covid-19.

За словами Цимбалюк, найчастіше до неї потрапляють діти після 1-2 тижнів таких симптомів:

  • лихоманка;
  • ломота в тілі;
  • болі в суглобах, особливо колінних;
  • набряк у носі;
  • тривалий нежить, який важко піддається лікуванню;
  • ускладнення у вигляді отиту чи пневмонії.

Після тесту на антитіла стає зрозуміло – дитина хворіла на Covid-19. Після цієї хвороби малюкам потрібен певний час на відновлення. Лікар розповіла, які саме заходи необхідні після захворювання різного ступеню важкості.

Безсимптомний перебіг

Так хворіє 20% дітей. Після періоду ізоляції дитина має пройти огляд у педіатра за потреби пройти ехокардіоскопію.

Легкий перебіг

У 40% дітей перебіг коронавірусної інфекції збігається із банальним ГРВІ. Це температура в межах 38,0-38,5 градусів у перші 2-3 дні, нежить та біль у горлі. Діти, які перехворіли саме таким чином, потребують дообстеження: огляду педіатра, аналізів крові – загального та на біохімію, аналізів на D-димер, ферити, С-реактивний білок, лактатдегідрогеназу та інтерлейкін-6. Також маленькому пацієнту рекомендується пройти ехокардіоскопію та зробити електрокардіограму.

Середньотяжкий перебіг

Приблизно 35% дітей, що хворіють на коронавірус мають затяжну (тиждень-два) лихоманку з високою температурою, біль в горлі та інтенсивний кашель. Обстеження, яких вони потребують, збігаються з тими, які потрібні дітям, що перенесли "корону" в легкій формі. Втім, фізичні навантаження в такому разі допускаються через 1 місяць після одужання.

Тяжкий перебіг

Лише 2-4% дітей переносять коронавірус тяжко, з мультисистемним захворюванням. Такі пацієнти скаржаться на на кашель, пневмонію, дихальну недостатність з ураженням 25% легень. Вони потребують додаткової подачі кисню, у них можуть розвиватись неврологічні розлади, сепсис, тощо. Обстеження для них після одужання має бути ґрунтовним і включати всі пункти, як у попередніх випадках, плюс за потреби МРТ чи КТ серця. До того ж фізичні навантаження можна вводити лише за дозволом педіатра і не раніше, ніж за 3-6 місяців.

На що звернути увагу, регулюючи фізичні навантаження для дитини, що перехворіла?

Якщо після перенесеного Covid-19 дитина скаржится на задишку, біль за грудиною, хронічну втому, втрату свідомості, тахікардію чи аритмію, на це треба звернути особливу увагу. Такого пацієнта необхідно показати педіатру, фізичні навантаження доведеться виключити на тривалий період.

Як повідомляв "Телеграф", під час літніх прогулянок з дитиною важливо пильно стежити за проявами у неї перегрівання та теплового удару і, в разі появи симптомів, терміново надавати допомогу.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.