Залиште сметану для салатів: чого категорично не можна робити при сонячних опіках

Читать на русском
Автор
Деякі засоби, якими традиційно “лікують” сонячні опіки, можуть навіть нашкодити
Деякі засоби, якими традиційно “лікують” сонячні опіки, можуть навіть нашкодити

Якщо ви отримали опік вдень, то відчуєте його ввечері. А вдень може здаватися, що все гаразд

В Україні радіють теплу і яскравому сонечку, проте, досить часто забувають, що тривале перебування під прямими сонячними променями може спровокувати появу вкрай неприємних опіків. Лікарі наголошують, що лікування обгорілостей народними засобами, може стати прямим шляхом до госпіталізації.

Як пише портал "Сім'я і дім", якщо опік ви все ж отримали, ні в якому разі не можна змащувати його сметаною, кефіром, олією, вазеліном, гліцерином, а також іншими засобами, які можуть містити у своєму складі жир. Саме ця складова блокує "випаровування" тепла зі шкірного покрову. Опік може стати ще глибшим і навіть розвинутися інфекція.

Чим загрожує змащування опіків продуктами у складі яких є жири

Кислота "молочки" при її нанесенні на вразливу після опіку шкіру вражає її сильніше. Особливо тяжкими наслідками загрожує змащування продуктами, які містять хімічні харчові добавки. Тож мазати опіки йогуртом, гусячим жиром, горілкою, олією та тертою картоплею — це кам'яний вік.

Приймати теплу або гарячу ванну також не рекомендується, адже вона лише посилить проблему та спровокує появу набряку м'яких тканин.

Як зазначають експерти, у кефірі міститься кефірний грибок, який здатен викликати бактеріальну інфекцію шкіри, а в сметані високий відсоток вмісту жиру, і при нанесенні жиру на обпалену ділянку відбувається посилення опіку.

При появі сонячних опіків також не можна використовувати спиртовмісні засоби, оскільки вони додатково сушать шкіру, тим самим завдаючи їй додаткових травм.

Які дії будуть правильними

Лікарі наголошують, що у будь-якому разі (навіть якщо опік здається не дуже страшним) краще все ж звернутися до медиків.

Крім того, аби пом'якшити симптоми, варто робити прохолодні примочки — основним принципом при лікуванні опіків є охолодження. Варто прийняти прохолодний душ або ванну. Тільки не прикладайте лід.

Пийте багато рідини, аби уникнути зневоднення. Найкраще у разі сонячних опіків наносити охолоджувальні зволожувальні засоби на водній основі. А головне — Не виходьте на відкрите сонце, поки опік не загоїться.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як у МОЗ пояснили головні правила, які допоможуть уникнути сонячного опіку.

Також нагадаємо, що може викликати набряки у літню спеку та яким чином їх можна позбавитися.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.