Небезпечна інфекція, котра "чіпляється" до дітей: симптоми вірусу та як уникнути зараження

Читати російською
Автор

Малеча дуже важко переносить симптоми інфекції на відміну від дорослих

Зазвичай тривале перебування у місцях, де багато людей, а також відсутність гігієни є головними причинами виникнення низки "кишкових" інфекцій, які вкрай легко передаються від людини до людини, а значить є дуже небезпечними особливо під час війни. Одним із таких захворювань вважається ротавірусна інфекція, збудником якої є ротавірус.

Як зазначають у Міністерстві охорони здоров'я, у момент, коли інфекція потрапляє до організму людини і до моменту виникнення перших симптомів проходить кілька днів. Першими ознаками хвороби є різкий стрибок температури і нудота. Вже пізніше спостерігається тривала діарея та біль у животі.

У дорослих ротавірусна інфекція зазвичай викликає лише легкі симптоми, а от для маленьких діток вона є вкрай небезпечною, адже провокує швидке зневоднення через систематичну блювоту та діарею.

Як уникнути захворювання

Одним зі звичних способів зменшити ризик захворювання є дотримання правил гігієни. Не потрібно забувати постійно мити руки особливо після відвідин туалету або після того, як замінили дитині підгузник. Проте цей спосіб також не може дати 100% гарантій, адже ротавірус можуть вбити лише дезінфікувальні засоби для рук на основі спирту.

Найефективнішим захистом від ротавірусної інфекції є вакцинація. В Україні вакцина від ротавірусної інфекції не належить до таких, які внесені до національного календаря профілактичних щеплень. Проте її можна придбати власним коштом. Зараз доступні дві вакцини від ротавірусної інфекції. Обидві є оральними, тобто мають форму крапель. Їх роблять маленьким дітям відповідно до інструкції. Одна передбачає дві дози у віці від 6 до 24 тижнів. Друга – три дози у віці від 6 до 32 тижнів.

Як лікувати ротавірус

Специфічного лікування інфекції немає. Лікарі зазвичай намагаються блокувати її лише симптоматично, намагаючись відновити кількість рідини й електролітів в організмі, а також максимально знизити його інтоксикацію. Антибіотики при ротавірусі не призначають, адже ці препарати є неефективними.

До лікаря варто звернутися, якщо дитина має такі симптоми:

  • зневоднення — сухість слизових, плач без сліз, зменшення частоти сечовипускання;
  • систематична блювота;
  • діарея, котра триває більше доби. Ймовірна поява крові у калі;
  • висока температура;
  • біль у животі, кволість, сонливість.

Раніше "Телеграф" давав кілька порад, як не підчепити небезпечних паразитів, а також детальніше розповідав, які симптоми зазвичай спостерігаються у тих людей, хто вже має відповідні "проблеми" у своєму організмі.

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.