Як не захворіти влітку під кондиціонером: поради лікаря-отоларинголога

Читать на русском
Автор
Кондиціонер влітку може провокувати хвороби
Кондиціонер влітку може провокувати хвороби. Фото skv.lviv.ua

Користуватися цим приладом потрібно з розумом

Влітку кондиціонер у приміщеннях вважається найкращим порятунком від спеки, але одночасно цей пристрій може становити небезпеку і провокувати різного роду захворювання — від застуди до алергій та навіть проблем з неврологією. Однак, неприємностей можна уникнути, якщо знати кілька простих правил.

Про це розповіла український лікар-отоларинголог Ольга Усачова у коментарі порталу DOC.UA. За словами фахівця, більшості захворювань, до яких може призвести знаходження під кондиціонером, можна уникнути якщо:

Уникати різкого перепаду температур

Якщо ви зайшли з вулиці, де +30 градусів тепла і вище, то не треба вмикати кондиціонер на мінімум. Оптимальна температура повітря в приміщеннях у влітку — 22-25 градусів. Дуже бажано, щоб різниця температури за вікном і в приміщенні знаходилася в межах від 5 до 8 градусів — все, що за цими межами може призводити до хвороб, зокрема, розвитку риніту, фарингіту, ларингіту чи навіть циститу.

Вночі встановлювати на приладі "особливий режим"

Під час сну температура повітря знижується, тому дискомфорту від кондиціонера можна і не відчути. Однак сон — це той період, коли людський організм беззахисний і під холодним потоком повітря може легко спіймати застуду. Тому встановіть на кондиціонері "нічний режим" перед сном, або якщо такої функції немає — вручну поставте температуру 25 градусів.

Не сидіти під протягом, чи прямим потоком повітря з кондиціонера

Спрямований потік холодного повітря — він же протяг — призводить до переохолодження і розвитку запальних процесів. Потік повітря від кондиціонера може спровокувати м'язові спазми, радикуліт в шиї, міжреберну невралгію та навіть запалення лицевого нерва. Тому краще не жартувати з протягами.

Чистити прилад

Кондиціонер потребує періодичного чищення і заміни фільтрів і дуже важливо це не ігнорувати, адже в ньому накопичується не тільки пил, а й хвороботворні бактерії. А це загрожує алергіями та іншими неприємними хворобами.

Не забувати про звичайне провітрювання

Наявність кондиціонера, який охолоджує повітря, це добре, але не варто забувати про банальне провітрювання. Його краще проводити кілька разів на день по 10 хвилин і більше, аби забезпечити зміну повітря і вберегти себе від подразників, які призводять до хронічних захворювань та алергій.

"Провітрювання актуально і для квартир, і для офісів, і для транспорту. Коли сідаєте в машину, відкривайте вікна на 3-5 хвилин і тільки після цього включайте кондиціонер. Будьте обережні з їздою при відкритих вікнах, це загрожує невралгією", — зазначила лікар-отоларинголог.

Як повідомляв "Телеграф" раніше, лікар розповіла, чого не варто їсти у спеку, аби не перенавантажувати шлунок.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.