"Алергія на сонце": чому виникає і як себе захистити

Читать на русском
Автор
Літо не для всіх несе приємні відчуття
Літо не для всіх несе приємні відчуття

У більшості випадків, говорячи про "алергію на сонце" люди мають на увазі фотодерматит

Влітку підвищуються ризики отримати сонячний або тепловий удар, проте це не єдина небезпека, яка чатує на цей період. Так багато чутливих до сонячних променів люди відчувають симптоми, схожі з алергічною реакцією. Хоча справжньої алергії на сонці не існує, але від цього знання наслідки легше не відчуваються.

Як відзначають фахівці Гарвардської медичної школи, найбільш поширеною хворобою від контакту з сонячними променями є поліморфний світловий висип (поліморфний, або весняно-літній фотодерматит).

Саме з цієї причини до фахівців звертаються майже 70% усіх людей, які скаржаться на “сонячну алергію”. У цьому випадку проблеми виникають через те, що дія сонячних променів привела до активізації клітин імунної системи. Фотодерматит може почати проявляти себе через кілька годин або навіть днів після першого контакту із сонячним промінням.

У поодиноких випадках до лікарів звертаються із симптомами сонячної кропив’янки — червоними плямами та висипом, які починають себе проявляти протягом 30-120 хвилин після перебування на сонці.

Також може йтися про актинічну пруриго — хронічну шкірну хворобу з аномальної реакції шкіри на сонячне світло. Вона супроводжується сильним свербінням на відкритих ділянках шкіри.

Ще один варіант "алергії на сонці" може виникати через те, що ультрафіолетові промені змінюють властивості нанесених на шкіру лікарських або косметичних засобів, після чого алергія виникає вже від контакту з цими новими речовинами, а не від сонця.

У всіх озвучених випадках фахівці рекомендують уникати перебування на сонці в найактивніші проміжки часу (приблизно з 10 до 16 години). Він також рекомендує носити темний одяг, що захищає від ультрафіолетових променів, а також капелюхи з широкими полями.

На відкриті ділянки шкіри рекомендується наносити протисонцеві засоби, які захищають від UVA- та UVB-спектрів, при цьому користатися ними рекомендується навіть у випадках, коли на вулиці хмарно.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про іншу поширену алергічну реакцію, а саме про кропивницю. Це поширене шкірне захворювання, з яким стикається кожна третя людина у світі. Втім, лікарі кажуть, що захиститься від нього не так вже й складно, якщо дотримуватися низки порад.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.