Гарячка Західного Нілу в Києві - нова епідемія чи тимчасова загроза? Інфекціоніст дав відповідь і розповів, чи можна захиститися

Читать на русском
Автор
678
Переносниками хвороби є не тільки комарі Новина оновлена 31 серпня 2024, 07:37
Переносниками хвороби є не тільки комарі. Фото Колаж "Телеграф"

Лікар розповів чого варто боятися українцям і чи варто панікувати

Гарячка Західного Нілу, досі маловідома в Україні, забрала життя трьох людей у столиці. КМДА повідомляє про 17 госпіталізованих з цим діагнозом від початку літа. Усі випадки вимагали стаціонарного лікування через важкий стан пацієнтів.

Що це за хвороба? Чому вона з'явилася саме зараз і як від неї вберегтися? Про це "Телеграф" запитав заступника директора Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрія Орфіна.

Загрожувати можуть місцеві комарі

— Гарячка Західного Нілу — це щось нове, чи таке вже було в Україні?

— Раніше гарячка Західного Нілу в Україні реєструвалася як завізне захворювання, тобто його могли привезти з інших країн. Це захворювання поширене в тропічних країнах Африки, Південної Америки, Азії, і звідти його могли привезти. Люди інфікувалися там, у ендемічних зонах, і приїжджали сюди, вже маючи симптоми після закінчення інкубаційного періоду.

Але, наскільки мені відомо, принаймні у Львівській області, давно не було зареєстровано жодного випадку гарячки Західного Нілу.

— Тобто звичайних комарів не варто боятися?

В Європі є комарі, які можуть переносити збудника вірусу гарячки Західного Нілу. Але справа не лише в комарах, а й у перелітних птахах, які прилітають з теплих країн, бувши інфікованими вірусом Західного Нілу. Вони можуть спричинити появу захворювання навіть у нас, в Україні.

Також варто звернути увагу на зміну клімату. Наприклад, такого жаркого літа, як цього року, ми давно не бачили. Температура підіймалася до 36-37 градусів, що створює сприятливі умови для розмноження вірусу в птахах і комарах, які його переносять. Тож умови для поширення захворювання складаються.

— Як саме відбувається зараження цим вірусом?

– Це трансмісивна інфекція, тобто передається через укуси заражених комарів. Коли комар кусає людину і харчується її кров'ю, він передає вірус Західного Нілу.

— А яка роль птахів?

– Комар кусає птаха, заражається вірусом, а потім переносить його на людину. Птах у цьому випадку виступає переносником. Є поодинокі випадки зараження при контакті з кров'ю інфікованих птахів, але це більше виняток, ніж основний шлях передачі інфекції.

Тобто основний шлях інфікування – через укуси комарів, інфікованих вірусом Західного Нілу.

Чи є підстави для паніки?

— Людям варто панікувати? Наскільки це небезпечно?

Панікувати не варто, оскільки в стані паніки люди часто роблять нелогічні та непотрібні дії. Потрібно зберігати спокій і холодний розум, як би це банально не звучало. Якщо з'являються симптоми, такі як гарячка, висипка, головний біль, слід негайно звертатися до лікаря і не займатися самолікуванням. Варто зазначити, що в більшості випадків гарячка Західного Нілу проходить або безсимптомно, або в легкій формі.

Близько 80% інфікованих мають стерту або легку форму захворювання. Приблизно 20% пацієнтів потребують госпіталізації. Важливо також розуміти, яка форма гарячки Західного Нілу розвивається.

Є так звана інтоксикаційна або гарячкова форма, яка перебігає як гостре респіраторне захворювання (ГРЗ). Але є й нейроінвазивна форма, коли розвивається запалення мозку (енцефаліт) або оболонок мозку (менінгіт), а іноді і те, і те разом – менінгоенцефаліт.

Нейроінвазивна форма є більш серйозною, але, як я вже казав, при будь-яких захворюваннях – чи це гарячка Західного Нілу, чи COVID-19, грип або кишкова інфекція – самолікування є великою проблемою. На жаль, пацієнти часто лікуються за порадами сусідів, телевізора або інтернету. І тільки коли захворювання стає досить серйозним, вони звертаються до лікаря. Навіть після того, як лікар рекомендує госпіталізацію, часто потрібно переконувати пацієнтів, що їм дійсно варто лягти в лікарню.

"Немає ні вакцини, ні спеціальних ліків, якщо мова про профілактику"

– Як можна захиститися від цього захворювання? Як уберегтися від укусів комарів?

– Специфічної профілактики немає: немає ні вакцини, ні спеціальних ліків. Основний метод профілактики – це захист від укусів комарів. Якщо ви йдете на природу або подорожуєте до ендемічної зони, важливо використовувати репеленти. Ці засоби наносяться на одяг або шкіру, щоб уникнути укусів комарів.

Також варто використовувати антимоскітні сітки та одяг, що закриває тіло, особливо коли йдете до лісу. Це допоможе зменшити ризик укусів і, відповідно, можливість інфікування.

– Чи може це бути початком якогось нового ковіду? Чи гарячка Західного Нілу навряд стане поширеною і небезпечною?

– Загалом, гарячка Західного Нілу вже давно, ще до появи COVID-19, належить до першої категорії особливо небезпечних інфекційних хвороб. Вона небезпечна тим, що передається через укуси комарів і має тенденцію до швидкого поширення. Однак, малоймовірно, що це стане причиною великої епідемії.

Зараз ми рухаємося до осені, коли дні стають коротшими, а температура знижується. За тиждень-два очікується похолодання, що призведе до зникнення комарів. Відповідно, ризик поширення гарячки Західного Нілу зменшиться. Тому я б давав оптимістичний прогноз щодо цього захворювання.

У мене більше занепокоєння викликає COVID-19, оскільки люди повертаються до колективів після відпусток, діти йдуть до шкіл, садочків, університетів, де тісно контактують в закритих приміщеннях. Неналежна вентиляція може сприяти швидкому поширенню вірусу. Також ми наближаємося до сезону грипу, тому кількість хворих на грип може збільшитися. Особливо це актуально в умовах укриттів, де діти і дорослі можуть перебувати тривалий час у тісному контакті без належної вентиляції.

Основні симптоми

– Ви згадували, що гарячка Західного Нілу може бути безсимптомною, але інші кажуть про гострий початок з ознобом і підвищенням температури. Які основні симптоми?

– Симптоми залежать від форми перебігу захворювання. Є безсимптомна або субклінічна форма, коли симптоми майже відсутні. Може бути легкий перебіг з нежитем, болем у горлі, без гарячки. Іноді симптомів немає взагалі, і вірус просто проходить через організм без особливих наслідків.

При середньотяжкому або тяжкому перебігу захворювання може починатися гостро, з підвищенням температури, болем у горлі, кашлем. З часом з'являється виражена слабкість, біль у м’язах та суглобах, що є проявами інтоксикації. Часто зустрічається головний біль.

Якщо захворювання уражає центральну нервову систему, можуть з’явитися специфічні симптоми, такі як порушення свідомості, паралічі, парези, втрата свідомості, сильний головний біль, що характерний для менінгіту. Також можливі інші неврологічні симптоми, які можуть діагностувати лікарі.

Також "Телеграф" розповідав, що в Україні реальна кількість хворих на COVID-19 може в рази перевищувати офіційні дані. Лікар розповів що з цим робити.