Захворіли, а вільних місць до лікаря нема? Вихід є! Експеримент "Телеграфу"

Читать на русском
Автор
2409
фото з відкритих джерел

Через епідемію ГРВІ в Україні, лікарі "на розрив". "Телеграф" розбирався, як потрапити на прийом, коли прийому нема

За перших симптомів ГРВІ звертайтеся до лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я, — нагадують українцям у Центрі громадського здоров’я. Та от проблема: зі сплеском захворюваності на сезонні вірусні інфекції записатися на прийом до сімейного лікаря стає завданням "із зірочкою". Графіки прийому лікарів у комунальних поліклініках, мабуть, щільніші за робочий графік президента, прийом розписаний на тижні наперед і за таких умов невідомо, яка зустріч швидше відбудеться — з сімейником чи з Творцем.

То що робити в такій ситуації? Що радить МОЗ й інші державні інституції з охорони здоров’я, і які існують варіанти прорватися на прийом до сімейного лікаря, якщо вам зле, а йому — не до вас? В цих питаннях розбирався "Телеграф".

Вільних місць нема

Як свідчать дані Центру громадського здоров’я (ЦГЗ), за підсумками першої декади лютого епідемічний поріг захворюваності на ГРВІ та COVID-19 перевищено на 30%, а загалом з початку епідсезону (з 2 жовтня 2023 року) перехворіло близько 2,7 млн українців. І це знову ж таки на 30% більше, аніж у минулому епідсезоні.

Зрозуміло, що за таких показників захворюваності, навантаження на сімейних лікарів, які першими вступають в бій з ГРВІ, просто шалене і популярність у них більша, аніж у рок-зірок.

"Якщо зайти в Helsi, то показує, що найближчий вільний час прийому лікаря через три дні. Не дуже весело, але і не так щоб дуже критично: пару днів на чаї з лимоном можна протриматися. Але якщо клікнути на вільний час, то вилазить повідомлення, що онлайн-запис до сімейного лікаря неможливий і треба звернутися в реєстратуру медзакладу. Телефоную в реєстратуру, а там кажуть, що я можу записатися не через три дні, а через три тижні! І ніяк. Вільних місць нема", — скаржиться жителька Оболонського району столиці Ірина, коментуючи ситуацію "Телеграфу".

Логічно було б звернутися у приватну клініку, однак і там сімейні лікарі по декларації "зашиваються" і навіть платний прийом можна очікувати декілька днів.

"Якщо у вас нема декларації з нашим лікарем, ви можете оформити її онлайн. Але цього ж дня до лікаря ви не зможете потрапити, бо день потрібен на перевірку ваших даних. На завтра та післязавтра, на жаль, місць вже нема. Можу запропонувати вам тільки з наступного тижня", — повідомили "Телеграфу" в колцентрі мережі приватних клінік Ameda.

І що ж в такому разі робити? Існує "народний" метод. Якщо у вашому житті безліч чатів: батьківський, робочий, будинковий, ще один робочий, а потрапити до лікаря все одно не можете, то висновок простий — у вас мало чатів. Треба більше.

"У нашому селі лише одна державна лікарня та безліч приватних кабінетів і клінік, — пояснює "Телеграфу" жителька Софіївської Борщагівки під Києвом Олена. — Та зараз і до приватних із записом є проблема. Сусідка накидала мені купу чатів місцевих матусь, я на всі підписалася, а там діє негласне правило: якщо хтось записався до сімейного лікаря, але не може прийти, то кидає в чат місце й час запису. Хто перший відгукнеться, з тим і міняються".

Звісно, це не е-направлення, але в скрутній ситуації варіант цілком робочий.

Та все ж більше цікавить, який алгоритм дій за відсутності вільних місць у сімейного лікаря пропонує держава. З цим питанням звертаємось на гарячі лінії МОЗ та Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

"Заклади охорони здоров’я забезпечують роботу чергового лікаря. Це кабінет, де пацієнтів у невідкладному стані почергово приймають всі сімейні лікарі поліклініки в порядку "живої" черги. Якщо у вас погане самопочуття, ви не можете вийти на роботу і хочете отримати призначення для лікування та листок непрацездатності, звертайтесь у ваш заклад до чергового лікаря", — ввічливо пояснила оператор колцентру НСЗУ.

Ідентичні рекомендації дають і на гарячій лінії МОЗ. Ну що ж — виклик прийнятий. Тестуємо алгоритм на собі.

Тест "Телеграфу"

Маємо: центр первинної медико-санітарної допомоги №1 в Святошинському районі Києва.

На додачу: бронхіт в занедбаній стадії.

Телефонуємо в реєстратуру та цікавимось як записатися до чергового лікаря. "Взагалі-то лікар приймає тільки по швидкій, але якщо вам зовсім кепсько, то приходьте і по "живій" черзі очікуйте прийому", — пояснюють на тому кінці дроту.

Вже в самій лікарні ставлять перед фактом: черговий лікар прийме, але тільки якщо сімейний лікар, з яким укладена декларація, вже завершив свої години прийому.

Якщо лікар ще приймає, але вільних місць зась? "То очікуйте до кінця прийому, а потім дуже просіться", — радять в реєстратурі. Якщо ж підписана декларація з лікарем взагалі з іншого медзакладу, то до чергового не потрапити.

На "щастя", лікар по декларації вже пішов додому і в реєстратурі виписують направлення до чергового сімейника. Неймовірно, але під його кабінетом черги нема. Взагалі. Чи може так щастити? Не може! Бо і самого лікаря нема.

"Лікар зараз на виїзді. Коли буде? Важко сказати… Чекайте, повинен бути", — ввічливо запевняє медсестра.

За годину з’являється лікар, проводить прийом і виписує рецепти на необхідні ліки. Завдання потрапити до сімейника день-у-день — виконано! Варіант працюючий. Але варто бути готовими до того, що черговий призначить додаткові дослідження. У нашому випадку — флюорографію. Але на додаткові дослідження, звісно, також черга, розписана на кілька днів наперед. І тут все вже залежить від майстерності і досвідченості пацієнта в мистецтві лікарняної комунікації під кабінетом.

За час нашого очікування під кабінетом рентгенолога кілька людей оминули чергу із пацієнтів по запису на морально-вольових: "Мені лікар сказав прийти на 16 годину. Нічого не знаю, мені лікар сказав", — запевняла жіночка похилого віку, намагаючись досягти дифузії між своїм тілом та дверима флюорографічного кабінету.

Невеличкий секрет: взагалі-то направлення на дослідження від чергового лікаря — ургентні, тобто невідкладні і виконуються без черги (на те він і черговий). Але на практиці, як у нашому випадку, під кабінетом можуть зібратися дві черги з ургентних і пацієнтів по запису. І тоді у хід ідуть заборонені прийоми.

"Спокійно! Я тут працюю", — холоднокровним тоном запевняє жіночка з акуратним каре, впевнено зникаючи за дверима кабінету рентгенолога. Коли підходить наша черга і з цією ж жіночкою ми перетинаємось вже в кабінеті, то стає зрозуміло, що не зовсім вона працює в лікарні, а точніше — зовсім не працює. Проте засуджувати вимушену винахідливість — не наша справа.

Як бачимо, механізм з нюансами, але працює. Втім, на гарячих лініях НСЗУ та МОЗу радять під час візиту до чергового обов’язково записатися на прийом до свого сімейника по декларації (нехай і через три тижні), бо тільки він зможе якісно відстежити прогрес одужання.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.