За своєю силою цвіль на продуктах можна прирівняти до отрути кобри

Автор
За своєю силою цвіль на продуктах  можна прирівняти до отрути кобри

За своєю силою цвіль на продуктах можна прирівняти до отрути кобри, однак вбиває вона повільно і впевнено. Цвіль накопичується в організмі і спричиняє мігрені, бронхіти, безпліддя і рак. І якщо пліснявий продукт ми викидаємо з холодильника, від борошна з цвілого зерна чи зіпсованих фісташок захиститися важко. Не менша небезпека і від хімікатів, якими виробники застерігаються від цвілі.

Цвіль на продуктах – отрута уповільненої дії. Єдиний виняток – вишукані сири, для яких спеціально вирощують плісняві гриби. Інша, природна цвіль містить токсичні сполуки, які, осідаючи в організмі, викликають мігрень, безпліддя і навіть рак. Для отруєння достатньо поїсти хліба із зацвілого зерна. Адже при перемелюванні пліснява не зникає, а навпаки починає активізуватися.

Сергій Мельничук, директор Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК: «Якщо хліб полежав і почав цвісти, є випадки коли ніяких проблем нема. Тому що він лежав, ніхто того гриба не турбував, а це його нормальне життя, він на цьому продукті паразитує і ним харчується. А коли його перевертали, мололи, крутили, статус кво його порушується, він починає переживати і захищатися, і кількість мікотоксинів дуже збільшується».

Токсини багатьох грибків ідентичні до отрути кобри, розповідає Сергій Мельничук. Держава ж захищається від плісняви застарілими методами. Для виявлення грибків українські лаборанти беруть пробу зі ста грамів продукту, а німецькі, наприклад, - із 30 кілограмів. У ЄС цвілі бояться, як вогню. Бувають випадки, коли 70 відсотків експортованих у країни Євросоюзу фісташок, схильних до виникнення грибка, вчені повертають назад. Тоді отруйні горішки можуть «випливти» у лояльнішій до цвілі країні, приміром, - у нас. Особливо пильними українцям варто бути у супермаркетах.

Валентин Безрукий, президент Центру незалежних споживчих експертиз: «Мы приходим покупать для тестирования сметану, стоит холодильное оборудование – молоко, сметана – все выставлено. А рядом стоит молоко длительного хранения, которое не нуждается в охлаждении, там тоже стоит сметана. Как только здесь раскупается, сметана сюда переставляется - условия уже не соответствуют».

На ринках ситуація не краща. Щоб товар кілька днів виглядав гарним і свіжим, продавці часто вдаються до хитрощів.

Ольга Якубчак, професор, доктор ветеринарних наук: «Той самий сир інколи обмивають гарячим молоком, вважаючи що освіжають. Так, але ж вони його і підігрівають. Коли він вже був в холодному стані, там вже є своя мікрофлора і ми їй даємо можливість розвиватися. Ви розумієте, інколи це може призвести до дуже тяжких отруєнь».

До отруєнь можуть призвести і консерванти, якими обробляють фрукти й овочі. Вони, як плівка, вкривають продукт, запобігаючи цвілі та втраті вологи. Однак коли потрапляють до організму - труять його не менше від зловісних грибків. Тож мити гарячою водою треба не тільки яблука, а навіть банани та апельсини. Адже найменша кількість хімікатів, що потрапляє на фрукти при чищенні, може серйозно зашкодити здоров’ю, особливо дитячому.