У православних християн розпочався Страсний тиждень

Страсний тиждень, названий так на згадку про останні дні земного життя, страждання і хресну смерть Ісуса Христа, починається з понеділка у православних християн.

На Страсному тижні православні дотримуються суворого посту й приділяють відвідуванню храмів і молитві більше часу, ніж в усі дні Великого посту. Це час підготовки до Великодня.

Всі дні Страсного тижня називають великими. На Великий понеділок Церква згадує старозавітного патріарха Йосипа, якого заздрі брати продали в Єгипет за 20 срібників, сказавши батькові, що його вбили дикі звірі. Йосипа, який нібито помер, а насправді піднявся при дворі фараона, розглядають як прообраз відданого за 30 срібників Христа.

У вівторок Страсного тижня згадують, як Христос учив в Єрусалимському храмі й народ вважав його пророком, а первосвященики й старійшини хотіли напасти на нього, але не наважилися.

Велика середа - день віддання Ісуса на страждання й смерть. Цього дня на вечірній службі всі намагаються висповідатися.

Особливо важливими вважають останні три дні перед Великоднем - Великі четвер, п'ятниця та субота. У кожний з них на службах читають уривки з Євангелія, що оповідають про страждання Христа, відбуваються особливі обряди й молитви. У четвер згадують установлення таїнства причащання тіла й крові Христових - євхаристії. Велика п'ятниця - найскорботніший день церковного року, тому що саме в п'ятницю Ісуса розіп'яли і він помер, спокутуючи людські гріхи.

У суботу тіло Христа "перебувало в труні", але душею Спаситель зійшов у пекло й перевів з нього душі праведників. Після ранкового богослужіння в суботу освячують паски та яйця. А ввечері збираються в храмах на урочисте богослужіння, щоб зустріти Воскресіння Христове, яке відзначають цього року 19 квітня.