Мета Великого посту

Великий піст - найсуворіший і найтриваліший із чотирьох багатоденних постів Православної церкви.

Його встановлено на згадку про сорокаденний піст Ісуса Христа в пустелі, про який оповідає Євангеліє. Одразу після Великого посту, перед Великоднем, наступає Страсна седмиця - особливо строгий пісний період на згадку про хресні страждання Спасителя.

Найсуворіший тиждень Великого посту - перший. У понеділок і вівторок не можна їсти взагалі. В інші дні рекомендовано не споживати м'яса, яєць і молочних продуктів. Рибу дозволено у свята Благовіщення й Входу Господня в Єрусалим (Вербна неділя), риб'ячу ікру - в Лазареву суботу, інші морепродукти - будь-коли. У свята й вихідні можна також випити небагато вина.

Послаблення в пості дозволяються людям літнього віку, хворим, маленьким дітям, вагітним і жінкам, які годують, подорожнім, тим, хто служить в армії або перебуває у тюрмі.

Водночас головна мета посту - не просте утримання від їжі й розваг, а очищення від гріха й страстей. Великий піст і Страсна седмиця завершуються головним святом року - Великоднем.