Як впоратися з апатією та розпачом під час війни: практичні поради психолога

Читать на русском
Автор
1631
Як впоратися з апатією та розпачом під час війни: практичні поради психолога Новина оновлена 20 березня 2024, 22:54

Кожній людині необхідно робити розвантаження

За два роки повномасштабної війни практично кожен житель України відчував себе пригнобленим, морально спустошеним чи розгубленим. Це нормальна реакція на стрес і періодично треба давати негативним емоціям виходити назовні.

Як розповіла у розмові з "Телеграфом" психолог Вікторія Кузнєцова, якщо довго пригнічувати в собі негатив, то емоції рано чи пізно знайдуть вихід через різноманітні хвороби.

"Плачте, лежачи в ліжку. А потім вставайте і продовжуйте жити. Сльози – це нормально. Немає нічого поганого в тому, щоб закритися в кабінеті посеред робочого дня і досхочу поревіти чи поїхати в ліс і покричати там, якщо вам це потрібно. Коли негативні емоції будуть прожиті, ви відчуєте себе набагато краще і станете продуктивнішими", — сказала вона.

При цьому вона зазначає, що емоційний стан людини тісно пов’язаний з фізичним, а тому придушення негативу, на кшталт агресії, смутку, розпачу та роздратування, обернеться тим, що він знайде вихід у вигляді хвороб.

Якщо зараз немає можливості відійти від виконання зобов’язань, то необхідно виконати їх і потім обов’язково винагородити себе за це. Ця винагорода може бути у вигляді вільного дня або кількох годин на тиждень, які ви витрачатимете лише на себе.

Кузнєцова зазначає, що єдиним винятком є стан депресії, з якої знайти вихід самостійно неможливо. Таким чином, якщо ви спробували покращити свій настрій, але стало лише гірше, варто звертатися до фахівців.

Більше про те, які почуття природні в сьогоднішніх умовах і як навчитися бути щасливим у найтемніші часи нашої історії, читайте у повній версії матеріалу: Як почуватися щасливим, коли довкола все погано: психолог розповіла, як поповнювати внутрішні ресурси під час війни

Як повідомлялося раніше, психолог розповіла, чому під час війни нормально відчувати себе щасливим чи просто радіти життю.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.