В Україні готуються до спалаху "хвороби X": що це таке і чому всі її обговорюють

Читать на русском
Автор
1768
В Україні готуються до спалаху "хвороби X": що це таке і чому всі її обговорюють

МОЗ готове використати досвід боротьби з Covid-19

Україна проводить підготовку до можливого спалаху "хвороби X", використовуючи для цього досвід, який вона здобула під час боротьби з пандемією коронавірусу.

Як розповів міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час брифінгу в Ukraine Media Center, присвяченого підготовці нашої країни до нових інфекційних загроз.

"У системі охорони здоров’я забезпечили кадровий ресурс, покращили матеріальну технічну базу та запустили глобальне партнерство, яке дозволяє бути готовими до викликів, пов’язаних із "хворобою Х", — зазначив міністр.

За його словами, ці три складові є ключовими у підготовці до протистояння новим викликам у сфері охорони здоров’я. При цьому він зазначив, що за минулі роки кількість медичного персоналу було збільшено до 15 тисяч осіб, а фінансування зросло до 4,9 мільярда гривень із 2,6 млрд 2021 року.

Крім того, відбувається поступове нарощування матеріально-технічної бази у медичних закладах, а також підготовка спеціалістів, обладнання реанімаційних відділень тощо.

"Хвороба X" — це назва, яку Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) дала гіпотетичній невідомій хворобі, здатній призвести до нової пандемії. Сам термін з’явився ще у 2017 році, проте особливу увагу отримала лише останнім часом.

Глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус нещодавно заявляв, що першою "хворобою X" став Covid-19. Тобто, це була перша інфекція, яка після появи цього терміну призвела до пандемії.

Подальше ж обговорення цієї ідеї, за його словами, покликане не налякати людей, а дозволити органам охорони здоров’я підготуватися до можливості появи нових, поки невідомих епідемій.

Як повідомлялося раніше, тим часом новий варіант коронавірусу Pirola дістався і до України, однак у МОЗ кажуть, що зараз епідемічна ситуація в країні не настільки небезпечна, щоб повертати масковий режим

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.