Скарлатина у Києві: лікарі прокоментували тривожні заяви про спалах

Читать на русском
Автор
764
Медики розповіли, як уберегтися від скарлатини
Медики розповіли, як уберегтися від скарлатини. Фото https://pixabay.com/

Минулого тижня в Києві було зареєстровано лише два випадки захворювання на скарлатину

В понеділок, 14 листопада, у ЗМІ зявилась інформація про спалах скарлатини в Київі, в наслідок чого деякі школи столиці перейшли на дистанційне навчання або оголосили карантин. "Телеграф" вирішив звернутися за коментарем до працівників сфери охорони здоровья, аби прояснити ситуацію.

Чи є вона критичною, розповіла представниця департаменту здоров’я КМДА Наталія Вишневська. Чиновниця запевнила, що спалаху хвороби наразі немає.

"Наразі у нас в стаціонарах немає жодної дитини зі скарлатиною. Інформацією про те, скільки випадків було за рік володіє лабцентр. Саме вони ведуть таку статистику та визначають спалах. Але на скільки ми знаємо захворіла лише одна дитина, а директор школи відправив її додому поспостерігати. Тому про який спалах може йти мова, якщо станом на ранок екстрене повідомлення лише одне. Скарлатина може й звучить загрозливо та страшно, але це не чума якась", — розказала чиновниця.

За її словами, це хвороба яка має сезонність. Звісно люди мають знати перші симптоми, аби захистити дітей. Але це не та хвороба, з якою обов’язково діти потрапляють в лікарню.

В свою чергу, директор ДУ "Київський міський лабцентр МОЗ" Сергій Чумак уточнив, що минулого тижня в місті Києві було зареєстровано лише два випадки захворювання на скарлатину. Захворіли нею два школярі в Дарницькому районі столиці.

Сергій Чумак акцентував на тому, що обидва випадки не пов’язані між собою та є характерними серед захворювань які щороку реєструють під час епідсезону. Наразі захворілі перебувають на домашньому лікуванні. Класи в яких навчались діти переведені на дистанційне навчання. Фахівці Центру проводять епідрозслідування випадків: зокрема огляд кола контактних осіб та інформування навчальних закладів щодо необхідних протиепідемічних заходів.

Він також розповів, що зокрема за 10 місяців 2023 року по Києву зареєстровано 375 випадків скарлатини, з них діти до 17 років – 372.

Довідка

Скарлатина — це гостре антропонозне інфекційне захворювання групи стрептококових інфекцій. Воно проявляється інтоксикацією, гнійним ураженням мигдаликів ротоглотки та характерним висипом. Цією хворобою найчастіше хворіють діти віком 1–9 років. Передається захворювання повітряно-краплинним шляхом. Краплі формуються під час кашлю, чхання і навіть розмови хворого. Вони розлітаються на 0,5–1,5 м від інфікованої людини.

Профілактика поширення хвороби полягає у ранньому виявленні та ізоляції джерела інфекції. Пацієнтам, хворим на скарлатину, слід перебувати в ізоляції до 24 годин після отримання першої дози антибіотика. Якщо антибіотик не призначався, ізоляція має тривати протягом 21 дня.

До загальних профілактичних заходів належать:

  • харчування, багате на вітаміни;
  • провітрювання та вологе прибирання приміщення, в якому перебувають діти і дорослі;
  • дотримання особистої гігієни, регулярне миття рук з милом;
  • загартовування та заняття спортом;
  • лікування всіх хронічних захворювань (отитів, синуситів, тонзилітів).

Раніше "Телеграф" повідомив, що на території Рівненської області було зафіксовано новий підвид раніше поширеного коронавірусу штаму Омікрон, який називають Арктур. Має незвичайний симптом.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.