Киянам стане набагато простіше отримати е-рецепт на ліки: деталі

Читать на русском
Автор
777
Ілюстрація
Ілюстрація. Фото ru.freepik.com

Паперові рецепти на препарати можуть залишитись у минулому

Процес отримання е-рецепту на лікарські препарати зробили більш зрозумілим та зручним. Раніше пацієнт міг отримати свій перший електронний рецепт лише під час візиту до лікаря, проте наразі процедуру значно спростили.

Про це повідомляється на офіційному сайті МОЗ України. Зазначається, що рецептурні препарати в аптеці можна отримати не лише за електронними рецептами, а й за паперовими, які також продовжують діяти.

Так, раніше пацієнт отримував свій перший електронний рецепт лише під час візиту до лікаря. Без фізичної присутності у фахівця е-рецепт могла отримати тільки та людина, яка мала клінічно підтверджені хронічні або гострі захворювання. Тепер же ця вимога не є обов’язковою і пацієнт має право отримати свій перший "цифровий" рецепт навіть без відвідування лікаря.

Це означає, що навіть якщо пацієнт звертається до лікаря дистанційно вперше, то фахівець може виписати йому е-рецепт без проведення фізичного прийому та особистого огляду. Виняток становлять лише пацієнти, які проходять замісну підтримуючу терапію.

Однак у МОЗ наголосили, що при виписці е-рецепту без особистого прийому лікар зобов’язаний спиратися на скарги та отримані від пацієнта дані про його поточний стан, а також відомості з його первинної облікової медичної документації. Крім цього, фахівець зобов’язаний внести дані про дистанційну взаємодію з пацієнтом в ЕСОЗ (електронну систему охорони здоров’я).

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, де і за якої температури будинку повинні зберігатися ліки. У будинку завжди має бути аптечка, особливо якщо у вас є діти, але ліки в ній повинні зберігатися за певних умов, щоб препарат не зіпсувався завчасно та зберіг усі свої лікувальні властивості.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.