Чи можна ділити таблетки навпіл і навіщо на них смужка

Читать на русском
Автор
5332
Деякі препарати розділяти небезпечно Новина оновлена 08 лютого 2023, 09:17
Деякі препарати розділяти небезпечно

Медик пояснила важливий нюанс з ліками

Практично на всіх таблетках, які ми зустрічаємо, є насічки. Відповідно до загальноприйнятої думки, це означає, що її можна розділити навпіл. Але чи всі таблетки можна ділити і чи існують винятки?

Про це розповіла доктор Беата Надь у Instagram. За її словами, зазвичай насічка допомагає точно визначити половину пігулки. Якщо смужки на ній немає, це важливий знак, що таблетка для поділу не призначена.

До цієї категорії належать такі ліки:

  • Таблетки з уповільненим або пролонгованим вивільненням із захисною оболонкою (поділ такого роду таблеток може призвести до того, що вся доза буде вивільнена одразу — і це може бути небезпечним).
  • Капсули — препарати з кишковорозчинною оболонкою, призначені для захисту шлунка (після розщеплення внутрішня частина таблетки може подразнювати шлунок, що може призвести до небажаних побічних дій).
  • Асиметричні та маленькі таблетки. Уникайте будь-яких розрізів, що вимагають високої хірургічної точності.
  • Таблетки з твердою оболонкою не слід розколювати, оскільки вони можуть розсипатися чи розколотися на частини, залишивши неправильну дозу.

За словами медика, не варто ділити контрацептиви, комбіновані препарати, що містять більше одного активного інгредієнта та розріджувачі крові. Щоб акуратно впоратися із завданням, краще використовувати різак для пігулок.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що вчені виявили ще одну перевагу вживання вітаміну D для жінок.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.