Ефективність, як у ліків: вчені назвали цікавий спосіб лікування депресії

Читать на русском
Автор
1792
Антидепресанти та біг показали однакову ефективність лікування депресії
Антидепресанти та біг показали однакову ефективність лікування депресії. Фото Колаж "Телеграфу"

Як бонус покращується фізична форма

Війна та постійна тривога дуже підвищили кількість тривожних та депресивних розладів серед населення, проте є й хороша новина, — є простий спосіб покращити ментальний стан, при цьому не потрібно навіть витрачати гроші.

Вчені з’ясували, що біг допомагає боротися з депресією та тривогою так само ефективно, як антидепресанти. Результати відповідного дослідження були представлені на конференції ECNP у Барселоні цими вихідними і опубліковані в Journal of Affective Disorders, пише Fox News.

У дослідженні взяли участь 141 пацієнт з депресією та/або тривогою, їм запропонували прийом антидепресантів або спробувати займатися у групі з бігу протягом 16 тижнів. 96 людей обрали біг, решту 45 вирішили пити пігулки.

Лише близько половини людей із групи бігу справно ходили на заняття з бігу 2-3 рази на тиждень, тоді як із другої групи дотримувалися режиму та пили антидепресанти 82% осіб. У групі бігу люди помітили поліпшення фізичної форми, тоді як в інших на тлі прийому антидепресантів дещо погіршилася ситуація з вагою тіла та артеріальним тиском. Однак щодо ефективності покращення ментального здоров’я, — у обох груп спостерігалося однакове покращення стану через 16 тижнів.

Вчені підкреслюють, що такі результати не означають, що кожен може лікувати депресію одним бігом.

"Деяким людям явно корисні антидепресанти, іншим людям може бути корисне бігове лікування, а іншим може знадобитися і те, й інше, щоб одужати від депресії. Однак нам потрібно розширити арсенал лікування депресії, і краще інтегрувати та впроваджувати програми способу життя в психіатричну службу", — каже провідна дослідниця Бренда Пеннікс, професорка Амстердамського вільного університету.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, які продукти допоможуть бути молодим та здоровим довше.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.