Не можна ігнорувати: цей симптом попереджає про інсульт за тиждень

Читать на русском
Автор
12804
Інсульт має провісники Новина оновлена 08 лютого 2023, 09:17
Інсульт має провісники. Фото pixabay.com

При погіршенні самопочуття необхідно негайно звернутися до лікаря.

Почуття дезорієнтації і раптове марення є першими передвісниками інсульту, що насувається. Він може вдарити протягом тижня після цих симптомів.

Такого висновку дійшли вчені Американської академії неврології, передає Express. Експерти зазначають, що близько 43% пацієнтів відчували симптоми міні-інсульту за кілька днів до великого інсульту.

Міні-інсульт є транзиторною ішемічною атакою (ТІА), викликаною тимчасовим порушенням порушенням кровопостачання частини мозку. Симптоми його досить схожі з інсультом, проте тривають лише кілька хвилин, не викликаючи черепно-мозкової травми. Основним же є делірій — різка зміна способу мислення та дій людини.

При настанні цього стану пацієнт почувається дезорієнтованим, намагається запам’ятати речі та сконцентрувати увагу щосили. Помітивши подібну реакцію, у людини необхідно запитати її вік, ім’я та сьогоднішню дату.

Якщо відповіді здадуться невпевненими, потрібно звернутися за медичною допомогою. Згідно з дослідженнями, у 549 із 2416 пацієнтів було виявлено цей симптом перед повномасштабним інсультом.

"Це дослідження показує, що час ТІА має вирішальне значення, і найбільш ефективні методи лікування повинні бути розпочаті протягом декількох годин після ТІА, щоб запобігти серйозному нападу", — вважає дослідник Пітер М. Ротвелл.

Як запобігти інсульту

Медики рекомендують виконувати фізичні вправи та дотримуватися здорового харчування, щоб знизити ймовірність інсульту. Дієта з низьким вмістом жирів і високим вмістом клітковини, яка багата на свіжі фрукти, овочі та цілісні зерна відмінно підійде для запобігання подібним проблемам.

Також рекомендується відмова від алкоголю та куріння та обмежене споживання солі.

Раніше ми писали про ознаку на нігтях, яка може свідчити про проблеми зі здоров’ям.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.