Важкий, як "Омікрон": лікарка попередила, чим небезпечний новий штам грипу в Україні

Читать на русском
Автор
26753
Війна війною, а сезонні хвороби ніхто не відміняв
Війна війною, а сезонні хвороби ніхто не відміняв. Фото pexels.com

Грип викликає значну кількість ускладнень, зокрема і тяжку пневмонію

Чимало українців розпочали новий 2023 рік із закладеними носами і температурою. Причиною цього стало розповсюдження нового штаму сезонного грипу, який є вельми сильнішим за своїх "попередників". Також поруч із грипом знову почав бушувати трохи забутий нами COVID-19. На думку докторки медичних наук, лікарки-імунологині Алли Волохи, цьогоріч сезонні застуди поводяться "вкрай негарно", тому тим, хто нещеплений, варто потурбуватися про захист організму від ймовірного інфікування.

Детальніше про небезпеку грипу вона розповіла в інтерв'ю OBOZREVATEL. Спеціалістка підкреслила, що на силу нового штаму вплинуло збільшення кількості особистих контактів між людьми. У попередні роки грип не мав такої актуальності, адже через коронавірусні обмеження ми менше спілкувалися з іншими особами.

"Грип є дуже серйозною інфекцією. Вона характеризується ускладненнями з ураженням різних органів і систем. Найчастіше та найбільш грізне ускладнення – це тяжка пневмонія, запалення легенів. І від цього дійсно можна померти", — попереджає Алла Волоха.

Також вона додає, що через грип можуть загостритися й інші хронічні захворювання. Особливою групою ризику є люди літнього віку. Зокрема, може виникнути міокардит — запалення серцевого м'яза. Він теж здатний закінчитися летально, навіть серед дітей.

"Щодо захворюваності на COVID-19, якщо порівнювати з грипом, то наразі ми маємо справу зі штамом Омікрон. Я не можу сказати, що це легший варіант. Так, він трошки легший, ніж штам Дельта, але й Омікрон може давати тяжкі ускладнення", — пояснила Волоха.

Лікарка радить усім українцям зробити щеплення проти грипу, якщо цього ще не сталося. За її словами, це буде актуально навіть зараз, у січні, коли кількість хворих виходить на новий рівень.

"Найвищий рівень захворюваності спостерігається саме в лютому. Люди, які зараз зроблять щеплення, за два тижні матимуть достатній рівень захисту й будуть захищені ще в лютому і в березні, коли ми також традиційно маємо чималу кількість випадків захворюваності", — резюмувала вона.

Раніше "Телеграф" розповідав, що кількість випадків грипу та ковіду в Україні справді серйозно зросла. У Києві навіть вирішили запровадити додаткові обмеження — у метро рекомендують спускатися в захисних медичних масках.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.