Чотири штами грипу та Covid-19: Україні загрожує "твіндемія", як захиститися у сезон застуд

Читать на русском
Автор
4328
Застуда
Застуда. Фото фото з відкритих джерел

Восени та взимку одночасно циркулюватимуть декілька штамів грипу, до них додасться спалах коронавірусу, який вже почався

В Україні у новому епідемічному сезоні, окрім теперішнього спалаху коронавірусу Covid-19 з підвищенням госпіталізацій, циркулюватимуть ще чотири штами грипу. Окрім того, епідеміологи побоюються, що восени країна може зіткнутися з твіндемією — одночасними епідеміями коронавірусу та грипу. Розповідаємо, до чого саме слід готуватися восени, які вакцини зараз доступні та яка статистика по захворюваності спостерігається зараз.

Грип: нові штами та вакцина

Протягом епідемічного сезону 2022-2023 років в Україні ймовірно, циркулюватимуть чотири штами грипу, повідомив Центр громадського здоров'я (ЦГЗ). Там зазначили, що Всесвітня організація охорони здоров'я, зважаючи на постійні антигенні зміни вірусу грипу, оновила рекомендації щодо складу вакцини. Потрібно зробити щеплення від таких штамів:

  • вірус, подібний до A /Victoria/2570/2019 (H1N1) pdm09;
  • вірус, подібний до A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус, подібний до B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

У ЦГЗ підкреслили, що найкращою профілактикою грипу є вакцинація і закликали не лікувати грип антибіотиками.

Що стосується необхідних вакцин від грипу, то Україна до 1 жовтня повинна отримати 160 тисяч доз препарату "Ваксігрип" (Франція), а до 10 жовтня — ще 30 тис. доз. Про це повідомив нардеп від "Слуги народу", голова комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький, передає "Суспільне".

"Вразливих категорій в Україні є не менше чотирьох мільйонів, а критично вразливих — 250 тисяч. Це ЗСУ, лікарі, літні люди з хронічними захворюваннями. Ми очікуємо на 1 жовтня, за домовленістю з нашими міжнародними партнерами, 160 тисяч доз вакцини від грипу — "Ваксігрип". А до 10 жовтня ми отримаємо ще 30 тисяч доз "Ваксігрипу". Це загалом 193 тисячі доз вакцини, які очікуємо на початку жовтня. На приватний ринок очікуємо поставку 150 тисяч доз вакцин: 100 тисяч доз GS Flu і 50 тисяч доз "Ваксігрипу", — розповів Радуцький.

Першими вакцинуватимуть — ЗСУ, ГУР, МО, СБУ — спецпідрозділи, які виконують бойові завдання, медиків та вагітних жінок. Вони відповідно до заявок від сімейних лікарів зможуть за бажання отримати щеплення від грипу безоплатно.

Також вакцину можна буде придбати в аптеці і зробити щеплення у поліклініці, для цього рецепт не потрібен. Її вартість майже не відрізняється від торішньої – 300-400 грн. Окрім того, Радуцький додав, що очікується поставка препарату "ДжісіФлю" (Південна Корея).

Вакцину проти грипу можна робити в один день зі щепленням проти коронавірусу, це не впливає на ефективність та не становить небезпеки для здоров'я.

Що з коронавірусом?

Спалах коронавірусу в Україні вже почався. Так за словами Радуцького, кількість хворих на коронавірус зростає. З 12 до 19 вересня захворіло понад 36 тисяч людей, понад 5 тисяч — діти, 869 — медики. Росте кількість летальних випадків — минулого тижня зафіксовано 90.

За статистикою МОЗ за 19 по 25 вересня, яка була опублікована 27 вересня, в Україні за тиждень було зафіксовано 44 тис. 137 нових підтверджених випадків коронавірусу (з них дітей – 5882, медпрацівників – 1030), госпіталізовано – 6 667 осіб, летальних випадків – 161, одужало – 23 591 особи. 16 вересня голова МОЗ Віктор Ляшко спрогнозував, що пік захворюваності на Covid-19 в Україні слід очікувати на початку жовтня.

Голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій додав, що ми знаємо не про всі випадки Covid-19 через проблеми діагностики, передає "Інтерфакс-Україна"

"Після початку широкомасштабного вторгнення РФ було зроблено дуже багато, щоб забезпечити експрес-тестами регіони і прифронтові зони. Втім розуміємо, що в умовах, коли є дуже сильна міграція населення, мати чітку статистику – це проблема", — зазначив Лапій.

Він додав, що окрім зростання показників госпіталізації відмічається збільшення звернень із симптомами Covid-19, такими як втрата смаку, нюху, температура.

"Можна прогнозувати, що найближчим часом ми побачимо зростання захворюваності, адже більшість "карантинних" правил ми не виконуємо. Кажучи відверто, з 24 лютого ми вже перестали носити маски, припинили тримати дистанцію. А з поверненням дітей до школи маємо ще один чинник поширення збудника Covid-19. Тобто невдовзі можемо говорити лише про зростання COVID-19, яке буде обумовлене штамом "Омікрон", — підсумував Лапій.

Бустерне щеплення

19 вересня МОЗ дозволив друге бустерне щеплення для всіх охочих. Друга бустерна доза дозволяється всім повнолітнім з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози. Проте особливо радять її робити людям із хронічними захворюванням та людям віком 60+.

В Україні зараз доступні 3 вакцини від Covid-19: CoronaVac, Pfizer та Janssen. Препарат CoronaVac можна використовувати для бустерного щеплення після застосування інших вакцин, зменшено мінімальні терміни між базовим (первинним) курсом вакцинації та бустерною дозою (бустер можна зробити через 5 місяців після завершення базового курсу). Також дозволили вакцинувати дітей віком 5-11 років проти Covid-19 препаратом Comirnaty від Pfizer (меншою дозою) за умови інформованої згоди батьків чи опікунів.

Бустерне щеплення

Твіндемія: одночасне захворювання грипом і ковідом погіршує прогноз

Оскільки у новому сезоні очікується одночасна циркуляція грипу та коронавірусу, Україна може зіткнутися з твіндемією. За словами голови НТГЕІ Федора Лапія, передумовою для твіндемії зараз може стати факт стримування грипу раніше внаслідок карантинних заходів, які діяли в Україні до військового вторгнення рф для боротьби з пандемією коронавірусу.

"У минулі два роки ті заходи, які були впроваджені для запобігання Covid-19: маски, карантин, дистанційне навчання, дуже добре стримували грип. Тому в сезоні 2020-2021 і 2021-2022 року фактично грипу у нас не було. Втім, довго так продовжуватися не може, бо рано чи пізно ми все одно повернемося до звичного життя, до спілкування, до школи. Вірус грипу нікуди не зник, ми фактично два сезони грипу "прогуляли", тож очевидно, що накопичився неімунний прошарок, який сприятиме його епідемії. І зараз може бути реалізований сценарій твіндемії", — сказав Лапій.

Лапій зазначив, що якщо людина одночасно хворіє на ці два захворювання, це значно погіршує прогноз, а ризик смерті збільшується вдвічі.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.

Матеріал опублікований українською мовою — читати мовою оригіналу