Нова хвороба: які небезпечні ускладнення може викликати ентеровірус

Читать на русском
Автор
1789
Ентеровірус стає все більш поширеним у світі Новина оновлена 30 вересня 2022, 08:50
Ентеровірус стає все більш поширеним у світі

Фахівці рекомендують спостерігати, якщо з'являться деякі симптоми

Наразі у світі дуже легко та шкидко розповсюджуються хвороби. За останні кілька років люди зіткнулися з пандемією коронавірусу, потім — з мавпячою віспою, тепер же — з ентеровірусом, який активно набирає обертів у США. Про це повідомляє інформаційне видання Express.

Вірус EV-D68, тобто ентеровірус був вперше зареєстрований у Каліфорнії ще 1962 року. Тоді майже ніхто не хворів ним, але зараз людство має черговий спалах. Зазвичай цей вірус стосується тільки немовлят, дітей та підлітків (90%), адже дорослі переносять його в легкій формі. Проте, у дітей він може набути серйозних наслідків, аж до паралічу.

Симптоми проявляються в:

  • головній болі;
  • кашлі;
  • нежиті;
  • чханні.

Але є й більш серйозні симптоми, на які слід звернути увагу. Вірус може призводити до "гострого млявого мієліту" — вражає спинний мозок, послаблює м'язи і викликає параліч.

Зараз у світі немає вакцин від вірусу EV-D68, але деякі дослідники вважають, що вакцинація від грипі чи коронавірусу може полегшити симптоми хвороби, але на 100% від зараження не захистить.

Аби запобігти зараженню ентеровірусом, медичні працівники рекомендують:

  • частіше мити руки;
  • прикриватися серветкою при чханні та кашлі;
  • уникати тілесного контакту з хворими та ізолюватися при перших симптомах.

Батькам слід також звернути увагу на серйозніші симптоми хвороби — задишку й утруднене дихання. Особливо це стосується дітей-астматиків. У цьому випадку потрібно негайно звернутися до лікаря.

Як повідомляв "Телеграф" раніше, фахівці пояснили, чим педикульоз може бути небезпечним для дітей і як вберегтися від нього.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.