Віспа мавп дісталася до України: у чому небезпека цієї хвороби

Читать на русском
Автор
3885
Випадки мавпячої віспи до цього були зафіксовані у 75 країнах
Випадки мавпячої віспи до цього були зафіксовані у 75 країнах. Фото chas.news

Так званий "нульовий" пацієнт інфікувався у великому місті України, але подробиці МОЗ не розголошує

У четвер, 15 вересня, в Україні зафіксували перший лабораторно підтверджений випадок мавпячої віспи. Пацієнта вже госпіталізували, він має легкий перебіг захворювання.

Про це повідомили в офіційному Telegram-каналі Міністерства охорони здоров'я України. Там зазначили, що виявити хворобу вдалося завдяки ПЛР-дослідженню, а епідеміологічне розслідування цього випадку ще триває.

Примітно, що пацієнт наполягає на тому, що він не мав контакту з хворими на віспу мавп та не виїздив за кордон, де вже зустрічалися випадки недуги. МОЗ не повідомляє, з якого міста перший хворий на віспу мавп, однак зазначається, що пацієнт був інфікований в одному з великих міст країни. Наразі у хворого спостерігається підвищена температура та характерний висип на тілі.

Віспа мавп — що за хвороба й у чому її небезпека

Шляхи інфікування мавпячою віспою — хвороба передається під час прямого контакту з кров'ю, біологічними рідинами, ураженою шкірою або слизовою інфікованих осіб чи тварин, а також при вживанні у їжу м'яса інфікованих тварин. Від людини до людини віспа мавп передається при тісному контакті з інфікованими виділеннями з дихальних шляхів, або при контакті з предметами інфікованої людини. Статевий контакт — також одна з причин інфікування цією хворобою.

Найпоширеніші симптоми — жар, сильний головний біль, запалені лімфовузли, біль у спині та м’язах, сильна слабкість, характерний висип на шкірі (обличчя, долоні, стопи), який перетворюється на бульбашки з рідиною, які лопають і утворюють на шкірі струпи. Зазвичай, люди одужують від мавпячої через два-чотири тижні, але бувають і летальні випадки.

Профілактика захворювання — радять уникати контактів з хворими на віспу мавп, дотримуватися гігієни рук та протиепідемічних правил.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що епідеміологи ще у червні закликали Україну готуватися до ймовірного спалаху мавпячої віспи, зазначаючи, що фінал віспи мавп може бути набагато гіршим за COVID.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.