Мавпяча віспа у світі: ВООЗ пішла на радикальні заходи

Читать на русском
Автор
505
Мавпяча віспа у світі: ВООЗ пішла на радикальні заходи

Хвороба вже зафіксована у 75 країнах

Віспа мавп, про спалах якої стало відомо наприкінці травня, продовжує поширюватися світом. Поточний стан справ викликав серйозні побоювання у Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), через що вона прийняла рішення оголосити надзвичайну ситуацію.

Як повідомив під час брифінгу повідомив голова організації Тедрос Аданом Гебреєсус, віспу мавп зафіксували вже в 75 країнах світу, де вже налічується понад 16 тисяч інфікованих. Загалом хвороба забрала п’ять життів.

"Я вирішив, що глобальний спалах мавпячої віспи є надзвичайною ситуацією в галузі суспільної охорони здоров’я, яка має міжнародне значення", — сказав він.

Високий ризик захворювання спостерігається в країнах Європи, в інших частинах світу він вважається помірним, проте є велика ймовірність, що епідемія продовжить поширюватись і перекинеться на інші регіони.

Гебреєсус також зазначив, що надзвичайна ситуація оголошена через швидке поширення хвороби, ризики для здоров’я людини, а також через низький рівень вивчення вірусу.

Варто зазначити, що оголошення надзвичайної ситуації говорить про найвищий рівень попередження ВООЗ, проте це не свідчить про рівень небезпеки хвороби.

Як повідомлялося раніше, в МОЗ вважають, що рано чи пізно хвороба дістанеться й до України, проте спалаху бути не повинно. Однак у відомстві все одно підготували пам’ятку про те, як проявляють себе симптоми та що робити, щоб не допустити інфікування.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.