Педикульоз у дітей та дорослих: чим небезпечні воші і чому важливо вчасно лікувати хворобу

Читать на русском
Автор
746
Підчепити воші можуть як діти, так і дорослі
Підчепити воші можуть як діти, так і дорослі. Фото cce.org.ua

Це захворювання найбільш розповсюджене у теплі пори року

Захворювання на педикульоз — простими словами воші на волосяних покривах — щорічно переносять сотні мільйонів людей у всьому світі. Особливо це паразит "любить" дітей, хоча підчепити комаху можуть абсолютно всі групи населення. Боротися з нею не дуже складно, але дуже важливо це робити, адже запущені стадії можуть супроводжуватися не лише сильним свербінням, але й зараженням шкіри.

Про це йдеться у науковому журналі ScienceDirect. Фахівці у статті пояснили, звідки беруться ці паразити, як вони поширюються, чим небезпечні воші та чому дуже важливо вчасно їх виводити.

Де беруться та як передаються воші

Педикульоз (воші) – це зараження волосяних частин тіла людини або одягу яйцями (гнидами), личинками чи дорослими особинами вошей. Вони паразитують на тілі людини й вважають її своїм "господарем". Дуже важливо відзначити, що воші — це не блохи, які є у тварин, і підчепити від домашніх улюбленців їх неможливо, як і передати.

Ці комахи-паразити живляться кров'ю людини, кусаючи її шкіру, тому на місці укусу виникає сильний свербіж — це першим симптом того, що людина захворіла на педикульоз.

Основний спосіб передачі вошей контакт із зараженою людиною, або ж через проміжні об'єкти (одяг, постіль, меблі), якими користувалася людина хвора на педикульоз. Варто зазначити, що воші пересуваються повзанням і не можуть стрибати чи літати.

Види педикульозу та хто може ним заразитися

Найчастіше педикульозом хворіють діти віком від 3 до 12 років, однак вони можуть заразити й дорослих, особливо при тісних контактах.

Цікавим є той, факт, що ця хвороба зустрічається частіше в теплі місяці року, а також у місцевості з підвищеною вологістю.

Розрізняють педикульоз таких видів:

  • Педикульоз голови — передається від людини до людини під час прямого контакту.
  • Зараження лобковими вошами — можна виявити серед статево активних осіб, які не дотримуються елементарних правил гігієни, або ж мали контакт з такими людьми.
  • Зараження платтяними вошами — можна виявити у людей, які живуть у переповнених, антисанітарних умовах, де одяг рідко міняють або перуть.

Чим небезпечні воші

Якщо говорити про педикульоз голови, то він супроводжується свербежем у місцях укусу вошей — його дуже хочеться почухати. Головна небезпека цього виду у тому, що шляхом розчухування можна занести інфекцію, яка матиме свої наслідки в залежності від виду.

Лобкові воші належать до інфекційних хвороб, які передаються статевим шляхом. Цей вид педикульозу також супроводжується свербінням, особливо у зоні лобкової ділянки та анального проходу.

А от платтяні воші можуть бути переносниками хвороб Rickettsia prowazekii (епідемічний тиф), Bartonella quintana (окопна лихоманка) та Borrelia recurrentis (рецидивна лихоманка). Такий вид педикульозу потребує особливого лікування.

Як позбутися вошей

Найпростіший спосіб позбутися вошей — придбати спеціальний засіб в аптеці, а потім вичесати мертві яйця спеціальним гребінцем. Найбільшу ефективність у боротьбі з педикульозом показали лікувальні шампуні, що містять піретрини або перметрин. Вони продаються без рецепта.

Миття антипаразитарним шампунем рекомендується повторити через 7-10 днів, у разі якщо яйця вошей збереглися. Дозу та тривалість лікування шампунем слід ретельно дотримуватися відповідно до інструкцій на етикетці.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як вберегтися від грибкової інфекції у літній період.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.