Посинів ніготь після удару: що робити і як уникнути ускладнень

Читать на русском
Автор
16388
Травми нігтів загоюються довго
Травми нігтів загоюються довго. Фото shutterstock.com

Зміна кольору нігтьової пластини говорить про те, що травма була дуже серйозною

Нігті на руках та ногах потребують догляду завжди — це дозволяє уникнути неприємних грибкових інфекцій. Однак, трапляються ситуації, коли через необережність чи неуважність можна вдаритися нігтем й пошкодити нігтьову пластину аж до крововиливу, який покаже себе посинінням чи почорнінням під на нігті.

Не менш небезпечними є випадки, коли палець потрапляє у двері і його защемлює. Як передає BBC, такі травми можуть супроводжуватися тривалим болем, а наслідки давати про себе знати ще багато років.

При цьому британські лікарі наголошують, що ігнорувати травми пальців та нігтів, зокрема, не можна, адже пацієнти можуть потребувати операцій та тривалого лікування.

Прибили ніготь: що робити

  • Як тільки вдарили по нігтьовій пластині, помістіть руку під холодну воду чи прикладів до місця удару будь-яке джерело холоду. Тримайте так 15-20 хвилин до повного звуження судин чи поки біль хоч трохи не вщухне.
  • Після цього треба обробити нігтьову пластину будь-яким антисептиком, йодом, перекисом чи спиртом, щоб під ніготь не потрапила інфекція.
  • Якщо палець набрякнув — перев'яжіть його бинтом чи пластиром, попередньо обробивши йодом.

Якщо після першої допомоги помітно, що ніготь посинів чи почорнів, варто якнайшвидше звертатися до лікаря, адже травма може бути серйознішою, ніж виглядає.

У випадку, якщо під нігтьовою пластиною одразу накопичилося багато крові й ви бачите гематому чи відставання нігтя від шкіри — обробіть місце йодом і йдіть у травмпункт, аби не було неприємних наслідків та зараження.

Варто зазначити, що зміна кольору нігтя, набряклість чи відшарування пластини від шкіри після сильних ударів потребують кваліфікованої допомоги, адже, як правило, це супроводжується відторгненням нігтьової пластини, а відновлюється вона може аж до 6 місяців.

Раніше "Телеграф" повідомляв, якою має бути послідовність дій у разі отримання колотої, різаної або вогнепальної рани кінцівок.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.