В Україні сплеск кишкових інфекцій: як уберегтися – пояснення Центру громадського здоров’я

Читать на русском
Автор
683
Влітку збудники кишкових інфекцій особливо активні
Влітку збудники кишкових інфекцій особливо активні

Порівняно з минулим роком українці стали хворіти на 40% частіше, а це привід згадати про головні правила безпеки

Гострі кишкові інфекції – типова літня напасть. Висока температура і вологість разом з комахами здатні за лічені години перетворити який-небудь безневинний бутерброд на справжню отруту, а у воді міських пляжів може жити величезна кількість небезпечних збудників. І ось ви уже страждаєте від характерних вкрай неприємних симптомів кишкової інфекції.

Як підрахували у Центрі громадського здоров’я МОЗ України, за перші 6 місяців 2022 року у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року захворюваність на кишкові інфекції в України зросла аж на 40%. Це велика цифра. Якщо розбити її на конкретні випадки, то статистика така:

  • ротавірусна інфекція — 3533 випадки;
  • сальмонельоз — 1028 випадків;
  • шигельоз — 97 випадків;
  • вірусний гепатит А — 103 випадки;
  • ботулізм — 51 випадок, з них 4 смертельні.

Медики б’ють на сполох, адже кишкові інфекції небезпечні появою дуже серйозних ускладнень, які даватимуться взнаки ще дуже довго, якщо не решту життя. Це і ураження нирок чи печінки, і розвиток серцевої недостатності, і ще багато небезпечних станів. Саме тому у ЦГЗ закликають дотримуватись правил поведінки, які суттєво знижують ризики зараження.

В першу чергу – це, звісно, гігієна рук. Їх завжди треба мити перед прийомом їжі, після повернення з вулиці, після кожного походу в туалет, після контакту з тваринами, тощо. Антисептики також стануть у нагоді у "польових" умовах, але вимиті з милом під проточною водою долоні – найкращий варіант.

Що робити окрім регулярного миття рук:

  • мити під проточною водою продукти харчування, особливо ті, які не оброблятимете термічно – фрукти, ягоди, овочі;
  • термічно обробляйте їжу – висока температура вбиває більшість збудників;
  • не купуйте соленої та вʼяленої риби на стихійних ринках – це найголовніше джерело смертельно небезпечного ботулізму;
  • не купуйте готову їжу в ятках, які неналежно зберігають продукти;
  • зберігайте в холодильнику сирі продукти та приготовлену їжу окремо;
  • висушуйте посуд після його миття;
  • якщо маєте сумніви в якості води — прокип’ятіть її;
  • вакцинуйтесь від усіх можливих інфекцій.

Як повідомляв "Телеграф", вакцинація є одним із основних способів запобігання гепатитам.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.