В Україні сплеск кишкових інфекцій: як уберегтися – пояснення Центру громадського здоров’я
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 761
Порівняно з минулим роком українці стали хворіти на 40% частіше, а це привід згадати про головні правила безпеки
Гострі кишкові інфекції – типова літня напасть. Висока температура і вологість разом з комахами здатні за лічені години перетворити який-небудь безневинний бутерброд на справжню отруту, а у воді міських пляжів може жити величезна кількість небезпечних збудників. І ось ви уже страждаєте від характерних вкрай неприємних симптомів кишкової інфекції.
Як підрахували у Центрі громадського здоров’я МОЗ України, за перші 6 місяців 2022 року у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року захворюваність на кишкові інфекції в України зросла аж на 40%. Це велика цифра. Якщо розбити її на конкретні випадки, то статистика така:
- ротавірусна інфекція — 3533 випадки;
- сальмонельоз — 1028 випадків;
- шигельоз — 97 випадків;
- вірусний гепатит А — 103 випадки;
- ботулізм — 51 випадок, з них 4 смертельні.
Медики б’ють на сполох, адже кишкові інфекції небезпечні появою дуже серйозних ускладнень, які даватимуться взнаки ще дуже довго, якщо не решту життя. Це і ураження нирок чи печінки, і розвиток серцевої недостатності, і ще багато небезпечних станів. Саме тому у ЦГЗ закликають дотримуватись правил поведінки, які суттєво знижують ризики зараження.
В першу чергу – це, звісно, гігієна рук. Їх завжди треба мити перед прийомом їжі, після повернення з вулиці, після кожного походу в туалет, після контакту з тваринами, тощо. Антисептики також стануть у нагоді у "польових" умовах, але вимиті з милом під проточною водою долоні – найкращий варіант.
Що робити окрім регулярного миття рук:
- мити під проточною водою продукти харчування, особливо ті, які не оброблятимете термічно – фрукти, ягоди, овочі;
- термічно обробляйте їжу – висока температура вбиває більшість збудників;
- не купуйте соленої та вʼяленої риби на стихійних ринках – це найголовніше джерело смертельно небезпечного ботулізму;
- не купуйте готову їжу в ятках, які неналежно зберігають продукти;
- зберігайте в холодильнику сирі продукти та приготовлену їжу окремо;
- висушуйте посуд після його миття;
- якщо маєте сумніви в якості води — прокип’ятіть її;
- вакцинуйтесь від усіх можливих інфекцій.
Як повідомляв "Телеграф", вакцинація є одним із основних способів запобігання гепатитам.
Важливо:
будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.