Як позбутися стресу під час війни: психолог дала три важливі поради

Читать на русском
Автор
620
Як позбутися стресу під час війни: психолог дала три важливі поради

Після початку вторгнення життя багатьох українців змінилося на гірший бік

Бойові дії в Україні, постійні повітряні тривоги, вирішення безлічі постійних завдань задля виживання поставили мільйони українців у стан, коли вони не дозволяють собі відпочити, насолодитися життям та порадіти дрібницям, що вводить їх у стан перманентного стресу. Це загрожує численними розладами, як психічного, так і фізичного здоров’я.

Як розповіла в інтерв’ю Донбас24 психолог Олена Сахарук під час стресу в організмі людини посилюється вироблення гормоном кортизолу та норадреналіну, які дозволяють подолати кризову ситуацію, переводячи людину в "автоматичний режим".

Однак зараз багато людей перебувають у стані, коли ці гормони впливають протягом тривалого часу, що загрожує розвитком низки розладів на кшталт підвищеної втоми, проблем зі сном та апетитом, а також до підвищеної тривоги та посттравматичного стресового розладу (ПТСР).

Сахарук каже, що повноцінно допомогти людині вийти з такого стану може допомогти лише фахівець, але є й деякі поради, які можуть допомогти полегшити стрес.

Однак вона нагадує, що повернення до нормального життя процес нешвидкий і може тривати довгі місяці.

"Лише через 6 місяців, після того, як ми опинилися в абсолютній безпеці, перемогли всіх ворогів, отримали бажане – ми можемо стати знову собою і розслабитися", — каже вона.

Контроль за емоціями

"Стабілізувати свій емоційний стан та попередити розвиток ПТСР можливо, лише взявши під контроль свої емоційні реакції, перетворюючи реакції на активні дії", — каже психолог.

Сахарук рекомендує за три години до сну перестати дивитися новини та гортати стрічку у соцмережах. Це потрібно, щоб дати можливість повноцінно відпочити.

Друзі

Спілкування та обмін емоціями мають вкрай важливе значення, оскільки дозволяють запозичити емоційну відповідь на стрес від інших людей. Це, каже психолог, може дозволити знайти інші способи розв'язання своїх проблем, замість того, щоб переживати їх у собі.

"Ми переймаємо їхній досвід і намагаємося давати собі раду по-іншому, розповідаємо про свої почуття, ділимося своїми страхами, мріями чи планами на майбутнє – все це неймовірно добре впливає на наш стан здоров’я", — каже вона.

Фізична активність

Сахарук закликає не нехтувати простими прогулянками на свіжому повітрі, навіть навколо свого будинку. Також допомагає відволіктися вправа із заземлення, тобто звернути увагу на навколишні запахи, звуки та особисте самопочуття.

Нагадаємо, деякі продукти харчування не тільки містять у собі корисні елементи, а й можуть позитивно позначатися на роботі мозку, знижуючи рівень стресу та знімаючи тривожність.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.