Свою продуктивність можна легко підвищити: нейробіолог дав чотири "лайфхаки"

Читать на русском
Автор
1053
Свою продуктивність можна легко підвищити: нейробіолог дав чотири "лайфхаки"

Ефективність мозку можна підвищити простими методами

Мережею гуляє безліч сумнівних лайфхаків про те, як підвищити свою продуктивність праці. Більшість із них не має жодного наукового обґрунтування, проте є й ті, які справді можуть допомогти.

Корисні поради дав нейробіолог Дін Бернетт, статтю якого наводить журнал BBC Science Focus. За його словами, зараз у мережі можна знайти безліч усіляких порад, на кшталт раннього підйому, приймання деяких добавок або наповнення дня великою кількістю завдань, проте часто вони не працюють.

Втім, він дав чотири поради, які справді можуть допомогти збільшити свою продуктивність.

Фонова музика

Прослуховування музики тлом не є фактором, що відволікає, а навпаки допомагає зосередитися на виконанні завдання. Як пояснив Бернетт, тут вся "фішка" криється в особливостях систем уваги: свідомого та несвідомого.

Сконцентрувавшись на задачі, несвідома система продовжує "моніторити" оточення та відволікатися на дрібні шуми або випадкові звуки. Музика допомагає відсікнути їх і тим самим дозволити більш поглиблено сфокусуватися на виконанні завдання.

При цьому нейробіолог рекомендує віддати перевагу інструментальній музиці, а не пісням.

Важливо висипатись

Хоча деякі й рекомендують підійматися рано вранці, проте Бернетт каже, що це робити необов’язково. Набагато продуктивнішим буде дати організму виспатися, оскільки здоровий сон сприяє концентрації уваги, покращує здоров’я та настрій, а також знижує дратівливість.

Крім того, під час нічного сну мозок обробляє накопичені протягом дня думки та спогади та інтегрує їх у нейронну систему, що дозволяє знаходити розв'язання задач.

Прогулянки та рослини

У сучасному світі є безліч речей, які активно привертають увагу та змушують мозок на них фокусуватися. Це можуть бути рекламні вивіски, екрани та численні написи. Хоч мозку це подобається, але йому доводиться постійно витрачати на обробку цієї інформації свої ресурси, що зрештою веде до виснаження.

Споглядання зелені змушує мозок сконцентруватися, але він залишається розслабленим, що дозволяє йому відновити сили.

Якщо ж на вашому робочому столі немає рослини, можна подивитися на дерева за вікном, якщо такі є.

Спорт та збалансоване харчування

Бернетт каже, що численні дослідження довели, що регулярні фізичні навантаження дозволяють як тримати тіло здоровим, а й підвищують функціональність мозку.

Також експерт радить відмовитися від нездорової їжі, оскільки вона може надавати короткочасний негативний вплив на мозок, що призведе до втрати концентрації та відіб’є мотивацію виконувати завдання.

Нагадаємо, деякі продукти харчування не тільки містять у собі корисні елементи, а й можуть позитивно позначатися на роботі мозку, знижуючи рівень стресу та знімаючи тривожність.