Чим можна "заїдати" стрес під час війни: українцям дали поради

Читать на русском
Автор
642
Стрес
Стрес

Деякі продукти харчування можуть допомогти впоратися зі стресом

В умовах війни багато жителів України стикалися з проблемою стресу, який може призводити до ряду неприємних наслідків, на кшталт головного болю та безсоння. Хоч у світі немає продуктів, які могли б повністю зняти стрес, але є радий продуктів, які допомагають з ним боротися.

Як повідомили в МОЗ, не йдеться про так звану "комфортну їжу", до якої звикли багато українців, а здорову їжу, яка дійсно допомагає нервовій системі.

Субпродукти

Печінка, серце, нирки та інші субпродукти можуть подобатися далеко не всім, проте вони мають у своєму складі безліч корисних речовин та особливо вітамінів групи B.

Ці вітаміни беруть активну участь у виробництві нейромедіаторів на кшталт дофаміну та серотоніну, які допомагають урегулювати настрій та покращити його. Усього 85 грамів яловичої печінки забезпечує понад 50% добової норми вітаміну B6 та фолієвої кислоти, понад 200% рибофлавіну та понад 2000% вітаміну B12.

Яйця

У яйцях є багато корисних речовин, серед яких вже згадані вітаміни групи B.

Особливо важливий у їхньому складі вітамін B4 або холін, який допомагає зберігати здоров’я мозку та легше справлятися зі стресом.

Жирна риба

Лосось, скумбрія, сардини, форель і оселедець багаті на кислоту омега-3, що сприятливо впливає на когнітивні процеси та психічне здоров’я.

Втім, з рибою фахівці рекомендують не переборщувати та вживати її не частіше 2-3 разів на тиждень, оскільки надлишок кислот омега-3-6-9 може призвести до розладів настрою та підвищення тривожності.

Петрушка

Ця рослина насичена каротиноїдами, флавоноїдами та фітонцидами, які є потужними антиоксидантами. В цілому вчені вважають, що багата антиоксидантами дієта допомагає запобігти розвитку стресу та тривожності.

Часник

Ще один багатий на антиоксиданти продукт, який допомагає наситити організм глутатіоном. Ця речовина стоїть на "першому рубежі оборони" організму від стресу та знизити симптоми тривоги та депресії.

Тахіні

Більш відоме, як кунжутна паста, страва багата на амінокислоти L-триптофану, що беруть участь у синтезі нейромедіатора серотоніну, що підвищує настрій.

Насіння соняшника

Вони не тільки багаті вітаміном Е, магнієм, марганцем, селеном, цинком, вітамінами групи В і міддю, але й є хорошим способом відбити в себе бажання щось перекусити.

Брокколі

Хрестоцвіті овочі (на зразок броколі та цвітної капусти) містять велику кількість магнію, вітаміну С та фолату, які, як показують деякі дослідження, ефективно борються із симптомами депресії. Брокколі також багата на сульфорафан – сполуку сірки, яка має нейрозахисні властивості і може мати заспокійливий та антидепресивний ефект.

Ромашка

Чай та екстракт із цієї рослини здавна був відомий своїми заспокійливими властивостями, а сучасні вчені лише підтверджують, що вони сприяють спокійному сну та зменшують симптоми тривоги та депресії.

Чорниця

Ці ягоди мають високий вміст флавоноїдних антиоксидантів, що мають потужну протизапальну та нейропротекторну дію. Вони можуть допомогти зменшити запалення, пов’язане зі стресом, та захистити від ушкодження клітин нервової системи.

Як повідомлялося раніше, МОЗ раніше давало й інші поради, які дозволять людям зняти стрес в умовах воєнного часу.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.