Як зберегти здоров’я серця: 8 факторів, на які варто звернути увагу

Читать на русском
Автор
725
Як зберегти здоров’я серця: 8 факторів, на які варто звернути увагу

Як зберегти серце здоровим

Основною причиною передчасної смерті мешканців України згідно з дослідженнями є неінфекційні хвороби, а серед них найбільше виділяються серцево-судинні захворювання.

Як повідомляє прес-служба МОЗ, саме проблеми із серцем стали причиною 67% випадків передчасної смерті в Україні у 2017 році. Втім, у відомстві кажуть, що зберегти здоров’я серця та уникнути пов’язаних ризиків не так уже й складно, якщо виконувати прості правила.

Палити шкідливо

Куріння є однією з головних причин розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту та хвороби периферичних судин. Загалом щороку від наслідків куріння у світі помирають понад 8 мільйонів людей. МОЗ рекомендує відмовитися від куріння, при цьому це стосується не лише традиційних цигарок, а й вейпів та інших електронних пристроїв. Крім того варто пам’ятати і про пасивне куріння, яке теж становить небезпеку.

Режим сну

Здоровий сон нормалізує артеріальний тиск, а ось проблеми з ним ведуть до того, що тиск довше залишатиметься підвищеним.

Вважається ідеальною тривалість сну:

  • для дорослих – 7-9 годин;
  • для дітей віком до 5 років – 10-16 годин;
  • для дітей 6-12 років – 9-12 годин;
  • для дітей 13-18 років – 8-10 годин.

Збалансоване харчування

Дотримання правил раціонального харчування на кшталт "здорової тарілки" дозволить знизити ризики виникнення небезпечних захворювань та допоможе збільшити фізичну та розумову активність.

Дотримання правильної маси тіла

Люди з індексом маси тіла (ІМТ) у межах 18,5–24,9 мають здоровіше серце та судини.

Розрахувати ІМТ дорослої людини можна так: маса тіла (в кг) ділиться на квадрат росту (у квадратних метрах). Наприклад, ІМТ людини з вагою 60 кг і зростом 170 см становить 20,76: ІМТ=60/(1,7х1,7)=20,76.

Ще трохи про їжу

Варто скоротити споживання продуктів, які мають у своєму складі трансжири, а також ті, що можуть призвести до зростання рівня холестерину в організмі.

Трансжири можна знайти у фаст-фудах, маргарині чи кондитерських кремах. До зростання холестерину приводять продукти на кшталт вершкового масла, жирного червоного м’яса, твердого сиру та інших.

Слідкуйте за цукром

Вживання великої кількості цукру веде до появи зайвих кілограмів і може призвести до виникнення небезпечних хвороб, як діабет.

Тому споживання продуктів на кшталт солодкої води, кондитерських виробів та випічки варто мінімізувати або зовсім відмовитися від них.

Фізична активність

Регулярні фізичні навантаження дають змогу знизити ризики розвитку серцево-судинних хвороб. А якщо ви ведете сидячий спосіб життя, то варто додати у свій розклад дня хоч прогулянки на свіжому повітрі.

Тиск

Підвищений артеріальний тиск може призводити до хвороб на зразок інсульту, серцевої недостатності та цілої низки інших хвороб. Оптимальним артеріальним тиском вважається показник 120/80 мм рт. ст.

Нагадаємо, лікар-кардіолдог розповіла, що таке гіпотонія, як вона виникає і що робити, щоб її уникнути.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.