Гіпотонія: чому різко знижується тиск і що з цим робити

Читать на русском
Автор
Від проблем із серцем не застрахований ніхто
Від проблем із серцем не застрахований ніхто

Від чого падає тиск і як із цим боротися

Про важливість збереження здоров’я серця знає кожен, проте про деякі хвороби інформації в мережі набагато менше, ніж про інші. Так про гіпертонію знає багато хто, а ось гіпотонія (низький тиск) зазвичай залишається в тіні.

Лікар-кардіолог Ольга Бокеря вирішила виправити цей недолік і розповіла, яка буває гіпотонія, через що вона виникає і які є заходи профілактики.

"Багато людей вважають, що 90/60 — це гіпотонія, але насправді це нормальні цифри. Проблема у тому, як людина її переносить. Один почувається чудово, в іншого з'являється запаморочення, слабкість, темніє в очах і з'являється відчуття, що зараз він знепритомніє", — написала вона у своєму Інстаграм.

Навіть якщо при нижчих показниках артеріального тиску людина почувається нормально, то турбуватися нема про що. Але якщо виникають перераховані вище симптоми, то варто розібратися в причинах і вжити заходів.

Загалом у медицині, каже вона, розрізняють три види гіпотонії:

  • ортостатична — трапляється при різкій зміні положення тіла. Її причини можуть полягати у зневодненні, тривалому постільному режимі, вагітності, деяких хворобах та прийомі низки препаратів;
  • постпрандіальна — трапляється після їди. Найчастіше зустрічається у людей похилого віку і вирішується прийомом невеликих порцій їжі з низьким вмістом вуглецю і великої кількості води разом з повною відмовою від алкоголю;
  • нейрогенна — з’являється внаслідок тривалого стояння і часто говорить про неправильний зв’язок серця з мозком.

Говорячи про те, як собі допомогти, Бокеря зазначила, що спочатку варто визначити, що викликає гіпотонію. Зокрема вона радить особливо уважно звернути увагу на препарати, що приймаються, якщо такі є. Багато які з них можуть призводити до ортостатичної гіпотонії.

Крім того, вона радить звернути увагу на спосіб життя, а саме:

  • відмовитися від звички різко підніматися на ноги із сидячого чи лежачого становища;
  • відмовитись від алкоголю;
  • почати пити багато води;
  • їсти невеликими порціями та включити в раціон клітковину, на зразок свіжих фруктів та овочів;
  • включити до режиму дня дозовані фізичні навантаження;
  • приймати контрастний душ.

Лікар додала, що за наявності венозної недостатності або у спеку дуже допомагає компресійний трикотаж.

Однак якщо тиск впав до дуже низьких значень, а стан різко погіршився, то це може свідчити про деякі небезпечні стани на кшталт внутрішньої кровотечі або інфаркту, що негайно потребує втручання лікарів.

Як повідомлялося раніше, літня пора особливо небезпечна для людей із серцево-судинними захворюваннями. Однак є кілька порад, щоб зберегти серце в спеку і не посилювати хворобу.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.