Як швидко та безболісно витягнути скалку: поради доктора Комаровського

Читать на русском
Автор
Скалку дуже легко загнати, а от позбутися від неї значно складніше
Скалку дуже легко загнати, а от позбутися від неї значно складніше. Фото ukr.media

У складних випадках краще звертатися за кваліфікованою допомогою

Влітку на тлі сезонних робіт в саду та на городі вкрай легко отримати скалку, яка попри свій маленький розмір спричиняє багато незручностей, а у запущеному стані загрожує загноєнням місця ураження та сильним болем.

Про це розповів відомий в Україні лікар Євген Комаровський на власній сторінці в Instagram. Принагідно, він дав інструкцію, як швидко позбутися скалки та що робити у випадку, якщо вийняти її не вдається.

Рекомендації щодо видалення скалки

Самотужки видаляти скалку — це не найкраща ідея, тому краще попросити про це родичів. Комаровський каже, що це має бути той, хто краще бачить і в кого не тремтять руки.

До такого, здавалося б, простого процесу також треба готуватися — покласти поруч все необхідне, забезпечити оптимальне освітлення. Можна скористатися збільшувальним склом (лупою) для цього.

Алгоритм дій при видаленні скалки:

  • скалку, що стирчить зі шкіри, слід тягнути у тому напрямку (під тим кутом), в якому вона увійшла до шкіри;
  • для того, щоб захопити край скалки, ідеально використовувати пінцет;
  • якщо немає пінцета, то впоратися зі скалкою допоможуть довгі нігті, які перед тим слід обробити дезрозчином;
  • скалку, яка повністю зайшла у шкіру, витягують за допомогою голки (краще брати стерильну, яка йде до шприца медичного) — гострим краєм треба звільнити кінчик скалки, роблячи його доступним для пінцета або нігтів;
  • перед тим як використовувати голку, бажано кілька хвилин потримати пошкоджене місце у теплій воді;
  • після того, як скалку витягнуто, слід ретельно промити ділянку пошкодженої шкіри теплою мильною водою, промокнути, обробити засобом, який дезінфікує, або спиртовим розчином йоду;
  • закрити ранку бактерицидним пластиром.

Якщо видалити скалку не вдається жодним зі способів — зверніться за медичною допомогою. Перед візитом до лікаря скористайтеся розчином для дезінфекції чи спиртовим розчином йоду, або ж закрийте місце ураження бактерицидним пластиром.

Раніше "Телеграф" повідомляв, якою має бути послідовність першої медичної допомоги у разі отримання колотої, різаної або вогнепальної рани кінцівок.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.