Запалення ока: чому кон’юнктивіт так часто виникає влітку і як цьому зарадити

Читать на русском
Автор
1261
Люди з алергією влітку часто страждають від запалення очей
Люди з алергією влітку часто страждають від запалення очей. Фото фото з відкритих джерел

Запалення оболонки ока нерідко виникає через алергію

Практично кожній людині, яка страждає на сінну лихоманку, тобто сезонну алергію на пилок рослин, знайомий цей вкрай неприємний її прояв, коли червоніють, печуть і сльозяться очі. Повіки набрякають, зір затуманюється, виникає чутливість до яскравого світла і все це вкрай несприятливо впливає на загальне самопочуття. Перелічене – це симптоми кон’юнктивіту, тобто запалення кон’юнктиви – тонкої оболонки, яка покриває склеру ока та повіки зсередини.

Погана новина в тому, що алергічний кон’юнктивіт можуть викликати й будь-які інші алергени – домашній пил, шерсть тварин, сигаретний дим, косметика, хлор у воді басейну, тощо. Хороша новина, як пише блог Healthline, це те, що алергічний кон’юнктивіт як правило добре піддається лікуванню в домашніх умовах.

Перша і найважливіша порада при виникненні симптомів кон’юнктивіту – в жодному разі не терти очі. Це тільки посилить відчуття подразненості, таким шляхом можна занести руками додаткову інфекцію і до алергічного запалення додати бактеріальне.

Чим же зняти це відчуття, яке так псує радість від літа? Зі швидких підручних засобів можуть допомогти прохолодний компрес на закриті повіки кілька разів на день або "штучні сльози" – очні краплі проти відчуття сухості. Важливе уточнення – компрес має бути холодний, а не крижаний і не із трав’яного відвару – це може тільки погіршити стан, а краплі треба вибирати саме зволожувальні, а не судинозвужувальні.

До більш серйозних, але все ще доступних засобів можна віднести безрецептурні антигістаміни. Вони вільно продаються в аптеках і полегшують різні симптоми алергії, в тому числі запалення очей.

Ну і найдієвіший засіб проти алергічного кон’юнктивіту – це ретельне уникання контакту з алергеном. У періоди високої концентрації пилку у повітрі залишайтесь у приміщенні, використовуйте кондиціонери з фільтром від алергенів, боріться з пилюкою у себе вдома, тощо. Знання того, що саме викликає у вас таку реакцію допоможе ефективно її обходити. Але для цього може знадобитись алергопроба – за цим аналізом треба звернутись до лікаря-алерголога.

Якщо ж симптоми алергічного кон’юнктивіту не проходять впродовж кількох днів, доведеться звернутись до лікаря, який призначить більш сильнодіюче лікування. Без належної боротьби із цим симптомом алергії він може спровокувати ускладнення аж до серйозних пошкоджень оболонок ока.

Нагадаємо, ще одна хвороба, яка загострюється влітку через контакт з алергенами – це бронхіальна астма.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.