Літні алергії: що треба знати, щоб розпізнати та запобігти

Читать на русском
Автор
553
алергія Новина оновлена 30 червня 2022, 18:13
алергія

Що може спровокувати алергію влітку, як розпізнати "ворога" і запобігти контакту та що робити, якщо з’явились симптоми

Від самого початку теплого сезону люди, чутливі до алергенів, мусять бути особливо обережними – той же тополиний пух може "наздогнати" вас навіть у квартирі та викликати неприємні симптоми, укуси комах можуть становити справжню небезпеку. "Телеграф" розібрався, де може чатувати алерген, як від нього уберегтись і що робити, якщо симптоми уже з’явились.

Пилок

Поки звичайні люди насолоджуються весняним та літнім цвітінням, алергіки страждають. Квітковий пилок є одним з найпоширеніших алергенів і він може викликати почервоніння та свербіж очей, сльози, закладеність носа та чхання, проблеми з диханням, висипку. Єдиний спосіб ефективно запобігти проявам будь-якої алергії – це виключити контакт із алергеном. Тож лікарі радять чітко визначити, що саме провокує у вас алергію і уникати алергена. Коли йдеться про сінну лихоманку або ж поліноз (а саме так називають реакцію на пилок), варто уникати тривалого перебування на відкритому повітрі у сухі вітряні дні. Саме в таку погоду пилок розноситься найбільше. Тому в подібні дні необхідно також тримати вікна зачиненими. Важливо знати періоди цвітіння рослин, на які у вас алергія, і на цей час завжди мати під рукою антигістамінні препарати – універсальний засіб боротьби із більшістю алергій. І, само собою, уникати місць, де ростуть небезпечні для вас рослини. Допомагають боротися із полінозом регулярне вологе прибирання в домі, промивання носа після повернення з вулиці і вмивання обличчя, щоби змити часточки пилку. Якщо у вас вдома стоїть кондиціонер, не забувайте вчасно обслуговувати його фільтри, щоби він не почав розповсюджувати небезпечні агенти навколо вас, замість утримувати їх.

Алергія на пилок
Алергія на пилок може виникати у суху вітряну погоду

Мед

Квіти можуть доставляти незручності не тільки у період цвітіння. Мед, який збирають із них бджоли, теж є потужним алергеном. Дорослим, які знають, що їхній організм реагує на цей продукт, легше – їм достатньо просто виключити його зі свого раціону. А от щоб не наражати на небезпеку дитину, варто давати їй мед із великою обережністю – дуже маленькими порціями і не раніше, ніж дитині виповниться 3 роки, щоби імунна система встигла сформуватися і була готовою до знайомства із цими природними солодощами. Якщо ж дитина зреагувала на продукт набряками слизових, висипкою, почервонінням шкіри, тощо, значить з її життя доведеться виключити усі продукти бджільництва – не тільки страви з медом, але і, наприклад, ліки та косметичні засоби, що містять натуральний віск, прополіс чи медові екстракти. На щастя, алергія на мед трапляється не так часто, як поліноз.

мед
Алергія на мед зустрічається не так часто, але є досить небезпечною

Фрукти

Найбільший ризик стикнутись із проявами алергії на фрукти виникає під час далеких поїздок на відпочинок, які традиційно частіше припадають на літній сезон. Як правило фрукти, які ростуть у місцевості, де живе людина, значно безпечніші з цієї точки зору. Ось чому в Україні нечасто зустрінеш людину з алергією на яблука, груші чи вишні, зате реакції на цитрусові, манго чи ківі – не таке уже й рідкісне явище. Визначити, який саме фрукт дає реакцію, досить складно, адже часто ми вживаємо їх одночасно з іншими продуктами – як десерт після основного прийому їжі чи у салаті. Тому тут важливо мати на увазі, що, наприклад, люди з алергією на пилок частіше мають алергічну реакцію ще й на фрукти. Особливої дієти в такому разі лікарі не прописують, але радять куштувати щось новеньке з обережністю і не все одразу, а по одному фрукту за раз.

екзотичні фрукти
Частіше зустрічається алергія на екзотичні фрукти

Сонячні промені

Тепле літнє сонечко може влаштувати неприємний сюрприз не тільки у вигляді опіків шкіри, але й через алергічну реакцію – фотодераматоз. Виникати він може спонтанно та з найрізноманітніших причин: через вживання певних ліків, наприклад оральних контрацептивів, застосування косметичних засобів, ефірних олій, у місцях нанесення татуажу чи після процедур на кшталт пілінгу. Проявляється фотодерматоз почервонінням та набряком шкіри, висипкою, свербежем, печінням, лущенням, а часом і відчуттям загальної слабкості. У разі виникнення цих симптомів після перебування на сонці рекомендується сховатись у тінь, прикрити шкіру непроникним для сонця одягом і звернутись до лікаря – тільки спеціаліст зможе відрізнити алергічну реакцію від, скажімо, проявів екземи та призначити правильне лікування кремами, мазями чи препаратами для внутрішнього прийому. Запобігти проявам сонячної алергії можна за допомогою сонцезахисних засобів з високим (не нижче 30) фактором захисту, закритого одягу, а також через вживання в їжу продуктів, що містять каротиноїди (морква, помідори, персики, сливи, чорниця, брокколі, батат, червоний та жовтий солодкий перець, тощо). Вони посилюють захисні функції шкіри.

сонцезахисний крем
Від сонячної алергії допомагають сонцезахисні засоби

Укуси комах

Невеличкий сверблячий пухирець на місці укусу комара – це нормальна ситуація. Якщо ж пухир великий, запалений, весь оточений набряком і не тільки свербить, але й болить, швидше за все, у вас алергія. Реакцію здатні викликати укуси різних комах, не тільки комарів. Причому ті ж бджолині укуси можуть давати навіть дуже важку алергічну реакцію із ускладненим диханням, набряком Квінке, кропив’янкою по всьому тілу чи анафілактичним шоком. Це небезпечний стан, який потребує негайного медичного втручання. Ось чому так важливо, вибираючись влітку на природу, брати з собою репеленти – засоби, які відлякують комах. Підібрати найбільш ефективний, так само як і визначити, яка саме комаха дошкулятиме вам по-справжньому, допоможе лікар-алерголог. Боротись зі слабкою алергічною реакцією можна, прикладаючи до місця укусу холодний компрес – він зніме відчуття печіння та полегшить свербіж.

укуси комарів
На укуси деяких комах може розвиватись небезпечна реакція
Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.