Алергія на комах: чим небезпечна та як рятуватися

Читать на русском
Автор
Для людини може бути небезпечним укус бджоли або будь-якої іншої мошки
Для людини може бути небезпечним укус бджоли або будь-якої іншої мошки

Щоб убезпечити себе від контакту з комахами, слід завжди мати під рукою репелент

Літо — час активного поширення алергічних реакцій, які можуть проявлятися чи не абсолютно на все — від сонця до пилку. Одним з небезпечних видів цього захворювання є інсектна алергія або ж по-простому алергія на комах. Вона виникає, коли людина контактує або з комахами, або з продуктами їхньої життєдіяльності.

Докладніше про це "Телеграф" розповість завдяки роз’ясненню лікаря-алерголога вищої кваліфікаційної категорії Сумської клініки "Еледія" Світлани Товчигречко.

За її словами, подібна алергія у кожного виявляється по-своєму. Однак зазвичай, якщо отрута комахи потрапляє в організм, то в крові виробляються спеціальні захисні речовини, що ніяк не виявляються до повторного контакту з алергеном. А ось потім реакція може бути різною — залежно від кількості речовини, що потрапила в організм, і в якому стані знаходиться імунітет людини.

Світлана Товчигречко говорить, що інсектна алергія може протікати абсолютно легко — з легким свербінням укушеного місця, або ж може навіть стати небезпечною для життя. Другий варіант має на увазі появу анафілактичного шоку, під час якого набрякають дихальні шляхи, перекриваючи доступ до кисню.

До перших проявів алергії на комах відносять:

  • свербіж навколо місця укусу;
  • кропив’янку;
  • набряк шкіри;
  • набряк гортані та язика, а також інших слизових оболонок;
  • підвищену температуру;
  • загальну слабкість;
  • головну біль.

Також людина може почати задихатися або непритомніти. У таких випадках необхідно відразу звернутися за невідкладною медичною допомогою.

До пізніх проявів інсектної алергії відносять ураження нервової системи, печінки та нирок.

Як допомогти та захиститися?

Якщо вас чи когось іншого вкусила комаха і є всі ознаки алергії, варто відразу прикласти до ураженого місця щось холодне. Зняти свербіж допоможуть спиртовмісні настоянки — це може бути борний спирт або навіть корвалол. Також можна помазати місце укусу маззю арніки або фіністилом. Потім варто прийняти будь-який відповідний вам антигістамінний препарат — перш за проконсультувавшись з лікарем, звичайно.

Якщо всі ці превентивні кроки не вберегли вас від алергічної реакції, негайно звертайтеся до медиків.

Захиститися ж від настирливих комах допоможе використання спеціальних засобів – репелентів та інсектицидів. Перші відлякують мошок, другі їх знищують. Перед використанням варто ознайомитись з інструкцією щодо застосування.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, яку небезпеку у собі несе укус бджоли та що потрібно робити, якщо ви постраждали.

Також ми багато писали про розвиток такого захворювання, як "алергія на сонце". До неї схильні люди, у яких дуже чутлива до сонячних променів шкіра.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.